İkinci el satın almak istediğiniz yada sahip olmak istediğiniz Android akıllı telefonun root’lu olup olmadığını anlamak için bazı yöntemler bulunuyor. Android bir akıllı telefonu rootlamak oldukça kolay adımlardan geçmiyor. Özellikle ilk defa bir root işlemi yapacaksanız oldukça zorlanabilirsiniz. Cihazınızı rootladıysanız ise zaten biliyorsunuzdur. Ancak bir başkasından satın almış olduğunuz Android cihazın rootlu olup olmadığını anlamak için ise yapabileceğiniz bazı adımlar bulunuyor. Kullanmış olduğunuz telefonun kolay bir şekilde root olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Gelin şimdi Root’lu olup olmadığı nasıl anlaşılır bakalım.
Android telefonun rootlu olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Android telefonun rootlu olup olmadığını anlamının iki farklı yöntemi bulunuyor. İlk etapta cihazda SuperSU, SU veya SuperUser gibi uygulamaların olup olmadığına bakabilirsiniz. Bu uygulamalardan en az birisini görürseniz, o cihaz root işlemi görmüş demektedir. Ancak cihazda SU uygulaması yüklenmiş olup root işlemi görmemişte olabilir. İkinci bir yöntem olarak ise Root Check adlı uygulamayı yükleyebilirsiniz. Ücretsiz bir Android uygulama olan Root Check ile cihazın rootlu olup olmadığını anlayabilirsiniz.
PC’den kontrol etmek
Bilgisayar üzerinden Android’in rootlu olup olmadığını görmek için ise Komut İstemi aracına ihtiyacınız olacaktır. PC’ye ADB Tools yüklü olmalı ve Android cihazda USB Debugging / USB Hata Ayıklama seçeneğini aktif etmeniz gerekiyor. Android telefonu PC’ye kablosu ile bağladıktan sonra komut istemi aracını yönetici olarak açın. Adb Shell su komutunu girin. Görselde yer alan mesajı görürseniz rootlanmamış demektedir.