Uygulamanız İnternet’e bağlanırken hangi temel API’yi kullanıyor? API ne yapar ve nerede kullanılır?
Bir yazılım geliştiricisi değilseniz, İnternet ve yazılım dünyasının en popüler parçalarından biri olan API’yi duymamış olabilirsiniz. Ancak çevrim içi kullandığınız her uygulama API sayesinde işini yapar. API, herhangi bir web uygulaması kullanılırken kullanılır. API’ler, yazılımları birbirine bağlar ve İnternet’te işlerin doğru ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur. API’nin ne olduğuna ve ne olmadığına daha yakından bakalım.
API nedir?
API, Türkçe’de “Uygulama Programlama Arayüzü” anlamına gelen “Uygulama Programlama Arayüzü” baş harflerinin tanımından oluşmaktadır. Kısaca kendi verileri ve çalışma prensipleri ile geliştirilen uygulamaların birbirleri ile haberleşerek çalışmasını sağlayan bir API yazılımıdır.
Örneğin; Bir arabanın bir programı olduğunu hayal edin. Bu araba API’si, arabanın neler yapabileceği hakkında bilgiler içerir. Bu; hızlanma, frenleme, camları açma gibi şeyler. Ek olarak, bunun nasıl yapılacağına ilişkin bilgiler API’ye dahil edilmiştir.
Öte yandan hızlanmak için gaz pedalına basarsanız; API’nin, gaz pedalına bastığınızda motorun içinde neler olduğunu size açıklamasına gerek yoktur.
Sistemin 1970’lerde geliştirildiğine inanılıyor. Öyle ki terim 1974 yılında Christopher J. Bu, bugüne kadar yayınlanan “İlişki ve Ağ Politikası: Bir API Karşılaştırması” makalesinde bulunabilir. 1990’lı yıllarda daha aktif olarak kullanılmaya başlanan bu yazılım, günümüzde hemen hemen tüm dijital cihazlarda mevcuttur.
Android’e Ultra-geniş bant (UWB) API’si eklendi
Uygulama, bileşenlerinde yer alan API sayesinde kendi bünyesinde olmayan bilgi ve işlevleri bu bilgi ve işlevlerin kaynağı olan programdan alır ve kullanıcıya sunar. Bu şekilde, geliştiricilerin yeniden programlamalarına gerek kalmaz. Ayrıca kullanıcılar için uygun ve hızlıdır.
API ne işe yarar?
API aslında mevcut sistemin çalışması için gereken en önemli faktördür. Ancak, bu tek API işlevi değildir. API ayrıca kullanıcılar için bir güvenlik duvarı oluşturur. Tüm verilerinizi normal uygulama sunucularıyla paylaşmak yerine, API aracılığıyla sunucuya yalnızca bir istek gönderdiğiniz için verilerinizin tam güvenliği garanti edilir. Bu durumda API ayrıca bir anahtar görevi görür.
API nasıl çalışır?
Örneğin; Bir İnternet uygulaması açtınız ve uygulamada bir şey yaptınız diyelim yaptığınız şey için istek önce API üzerinden sunucuya iletilir. Sunucu, bu istekle Origin’e başvurur ve Origin, sunucuya geri bildirim sağlar. Sunucu, bu geri bildirimi API aracılığıyla uygulamaya gönderir. Ve şekilde uygulamada ne yapıldığı görülebilir.
API türleri neler?
- Partner
- Internal (Private)
- Open (Public)
- Composite
API hakkında merak ettiğiniz her şeyi bize iletebilirsiniz.