Apple, Çin fabrikalarını başka ülkelere taşımak için bir iş planı geliştirdi.
Tanınmış bir analiste göre, Çin’de virüs nedeniyle yaşanan kapanmalar Apple’ı büyük zarar veriyor. Apple’ın en büyük üretim üssü olan Çin, Covid-19’un yeni karantinasının ardından şirketin planlarını tehlikeye atmaya başladı. Tedarik sıkıntısı yaşamak istemeyen Apple, risk yönetimini ülke dışına çıkarmak için eylem planını başlattı.
Apple, Çin’e olan bağımlılığını azaltma kararı aldı
Tesla ve VW gibi otomobil devleri Çin’de üretim merkezlerini kapanırken Apple’ın da aynı sorunla karşı karşıya kalabileceği belirtildi.
Apple, iki yıl önce ortaya çıkan karantinayla ilgili tedarik sorunlarını yeniden yaşamaktan çekiniyor. Böylece teknoloji şirketinin tedarik zincirini özellikle Hindistan ve Tayvan gibi komşu ülkelere çeşitlendirdiği tespit edildi.
Apple Çin’de fabrikalarını kapatmak zorunda kaldı
Son haftalarda yayınlanan raporlar, Apple’ın üretim ortaklarının, özellikle Foxconn’un Çin’de karantinalarla mücadele ettiğini gösteriyor. Örneğin, bazı MacBook Pro yapılandırmaları ertelenecek. Öte yandan karantina nedeniyle iPhone SE 3 ve AirPods 3’ün üretimi azaldı.
Apple’ın tedarikçilerinden biri olan Asia Electronic Materials, fabrikayı açmak için hükümetten izin istediğini ve ürünleri sergilemek için onay aldığını söyledi. Şirket yaptığı açıklamada, “Bazı siparişler Mayıs ayına kadar ertelenebilir” dedi. Bu nedenle, analist Kuo’ya göre yeni bir üretim tesisinin inşası artık bir teklif değil, bir eylem planı olmalıdır. Kuo tweetledi:
“Apple’ın yeni ürün hazırlama (NPI) bölgelerinin tamamı neredeyse Çin’de. Yaklaşık iki yıl önce COVID-19 salgını ortaya çıktığında, Apple ilk kez Çin dışındaki NPI bölgelerini değerlendirdi, ancak bu sadece teklif aşamasında kaldı. Fakat Çin’deki son karantinadan sonra, tedarik zinciri yönetimi risklerini çeşitlendirmek için Çin dışında NPI bölgeleri inşa etmek artık teklif değil, bir eylem planıdır.”
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?