Apple, şarj cihazını telefon kutusundan çıkararak ek gelir elde etmeye devam ediyor. Şirket bu sefer madeni cevher tasarrufu yapıyor.
Teknoloji devi Apple, iPhone 12 serisi ile şarj cihazı ve kulaklık gibi aksesuarları kutusundan çıkarmaya başlayarak akıllı telefon dünyasında bir ilke imza attı. Kararı “çevreyi korumak ve karbon ayak izini azaltmak” olarak nitelendirdi, ancak 6,5 milyar dolarlık ek kârla heba etti. Görünüşe göre Apple’ın bu kararla elde ettiği kazanımlar bununla da sınırlı değil.
Apple, magazini kutudan çıkararak 550.000 ton madeni cevher tasarrufu sağlıyor
Apple’ın telefon kutusundan şarj cihazı çıkarmama politikası eleştirilmeye devam edilirken şirketten kar elde edecek yeni hamleler gelmesi tepkilerin de artmasına neden oluyor. Şirket yaptığı açıklamada, şarj cihazını kutudan çıkararak 550 bin tonluk bakır, kalay ve çinko cevheri tasarrufu elde ettiğini açıkladı.
Apple Çin bağımlılığından kurtulmak istiyor
Çevreciler, Apple’ın 6,5 milyar dolarlık ek kâra ek olarak 550.000 ton cevher tasarrufu sağlayacağı gerçeğini her ne kadar iyi karşılasa da, şirketin bunu gelir elde etmek için yaptığına inanların sayısı da hiç az değil. Çünkü şirket, aksesuarları kutusundan çıkarmasına rağmen akıllı telefonlarında herhangi bir indirim yapmadı. Apple ise maden cevherindeki tasarrufunu aşağıdaki cümlelerde dile getirdi.
Şarj cihazı artık dahil değil ve bu değişiklik gerçekten de oldukça cüretkar. Tahminlere göre 550 bin ton bakır, kalay ve çinko cevheri tasarrufu sağladık. Dünya kaynaklarının daha az kullanılması buna değer.
Bunun yanı sıra Apple bu kararla ilgili hala bazı zorlu süreçlerden geçiyor. Hatırlarsanız geçtiğimiz aylarda Brezilya, kutudan şarj aletlerin çıkarmanın Tüketici Haklarına aykırı olduğu nedeniyle Apple’a 2 milyon dolar tazminat cezasına çaptırmıştı. Bu konuyla ilgili soruşturma hala devam ettiğinden ilerleyen eden dönemlerde şirket, Apple bu politikayı Brezilya’da yürürlükten kaldırabilir.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?