Yapay zeka alanında kendi dil modelini yaratan Apple, Apple MGIE’yi tanıttı. Peki, Apple MGIE nedir, nasıl kullanılır, özellikleri neler?
Apple, yapay zeka alanında geride kalmazken MGIE adıyla yeni bir yapay zeka modelini tanıttı. Metin komutlarıyla çalışan ve özel sonuçlar veren bu yapay zeka modeli, görsel işlemede de oldukça başarılı. Temel olarak kullanıcıların yapmak istediği işleri basit ve hızlı bir şekilde yerine getiren MGIE, Photoshop gibi araçlarla yapılan işlemleri program gerektirmeden dahi yapabiliyor. Arka plandaki görselleri kaldırma, fotoğrafları optimize etme gibi işlevlerde başarılı sonuçlar veren MGIE’nin tüm bunları üstelik komutlar ile yapıyor olması pratiklik de sunuyor.
MGIE Nasıl Çalışır?
MGIE, temel olarak metni ve görüntüleri işleyebilen bir yapay zeka modelidir. Kullanıcıların girdiği komutları ilk olarak analiz eder ve bunları kendi sisteminin anlayabileceği şekilde komutlara dönüştürür. Ardından bu komutları yerine getirir ve sonuçları kullanıcı ile paylaşır.
Apple tarafından verilen örneklerde çalışma prensibinin basit olduğuna vurgu yapılmaktadır. Paylaşılan bir örnekte ise örnek bir fotoğrafta kullanıcının “Gökyüzünü daha mavi yap” komutu verdiği takdirde yapay zeka modelinin gökyüzü bölgesinin doygunluğunu yüzde 20 arttır şeklinde bir ikinci komut yarattığı ve ardından görseldeki sadece gökyüzü bölgesinin seçilerek yüzde 20 doygunluk eklendiği belirtilmektedir.
Kullanıcı eğer görsel hayal gücü gerektiren bir işlem isterse de bu sefer uygulamanın yetenekleri daha fazla devreye girer ve benzer örnekleri inceleme, görseli piksel piksel inceleme gibi işlemler ile istenilen sonucu sağlayabilmektedir.
MGIE ile Neler Yapılabilir?
MGIE’nin öne çıkan özellikleri şöyle;
- Kullanıcı komutları ile düzenleme
- Photoshop tarzında değişiklikler yapma (Kırpma, kesme, çevirme, filtreler ekleme, arka plan değiştirme vs.)
- Fotoğraf optimizasyonu (Kontrast, keskinlik, renk dengesi vs.)
- Yerel düzenleme (Fotoğraftaki kıyafet, saç vs. gibi belirli alanlar)
MGIE Nasıl Kullanılır?
MGIE şu anda ticari olarak kullanıma sunulan bir uygulama değildir. GitHub üzerinden geliştirmeye açık hale getirilen uygulama açık kaynaklı bir proje olarak kullanıma sunulmuştur. Bu nedenle MGIE üzerine inşa edilmiş farklı yapay zeka projelerini bulmak ve bunları kullanarak Apple yapay zeka modelini test etmek mümkün. Bu konuda öne çıkan projelerden birisi ise Hugging Face.
GitHub’da kullanıcılar tarafından oluşturulan farklı modeller üzerinde çalışma yapması da mümkün. Üstelik özel demolar ve sistemin nasıl kullanılacağına yönelik bilgileri içeren rehberler de mevcut. Bu alanda ilgilenen geliştiriciler, açık kaynaklı projeden yararlanabilir.