WWDC 2022’den önce Apple, engelli kullanıcılar için yeni özellikler duyurdu. Engelliler için Apple özellikleri…
iOS 14’le gelen ses tanıma özelliği kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak
Apple, Dünya Farkındalık Günü kapsamında engelli kullanıcıları hedefleyen yeni özelliklerini duyurdu. Şirket, donanım, yazılım ve makine öğrenimini birleştiren yeni özelliklerinin bu yıl kullanıma sunulacağını söyledi.
Apple, engelli kişilere odaklanan yeni özelliklerini duyurdu
Apple, bu yıl gelen güncellemelerle yeni özelliklerini kullanıcıların beğenisine sunmaya hazırlanıyor. Birincisi, sağırlar için Canlı Altyazılar özelliği. Şu anda Android tarafından kullanılan işlevsellik sayesinde, işitme güçlüğü çeken kullanıcılar, FaceTime uygulamalarında, sosyal medyada ses içeriğini takip edebilecek.
Sağırlar için doğrudan altyazıların canlı beta testi, bu yıl içinde ABD ve Kanada’da iPhone 11 veya üstü, A12 Bionic veya üstü ve Apple işlemcili Mac cihazları için İngilizce olarak başlayacak.
Apple’ın sunacağı yeniliklerden biri de akıllı saat. Şirket, Apple Watch’u iPhone’dan kontrol etmeyi sağlayan Apple Watch Mirroring’i kullanarak fiziksel ve hareket engelli kullanıcıların akıllı saatlerine erişmelerini kolaylaştırıyor.
Ayrıca Apple Watch’u el hareketleriyle kullanmak daha kolay olacak. Şirket, kullanıcıların aramaları cevaplama, aramaları bitirme, bildirimleri kapatma, fotoğraf çekme, medyayı oynatma ve duraklatma gibi çeşitli eylemleri kıstırma hareketiyle gerçekleştirmelerine olanak tanıyor. Bu buluşun, akıllı saatin ekrana dokunmadan çeşitli hareketleri kontrol edebildiği Assistive Touch’a dayandığını belirtmek gerekir.
Görme engelli kullanıcılar için kapı algılama da duyuruldu. Lidar tarayıcılara sahip iPhone ve iPad modellerinde çalışacak olan teknoloji, bir kapının ne kadar uzakta olduğunu, açık mı yoksa kapalı mı olduğunu bulabilecek. Öte yandan kapının iterek mi yoksa çekerek mi açıldığı, kolun yapısı gibi birçok detayı kullanıcılara sunuyor. Son olarak, bu özellikler tanınabilir;
Apple’ın duyurduğu diğer yenilikler ise şöyle;
- Arkadaş Kumanda özelliği sayesinde kullanıcılar bakım sorumlularından veya arkadaşlarından oyun oynamalarına yardımcı olmasını isteyebiliyor. Arkadaş Kumanda, iki oyun kumandasını tek bir kumanda halinde birleştirerek birden çok kumandanın tek bir oyuncunun girişleriyle yönlendirilmesini sağlıyor.
- Siri Duraklama Süresi, konuşma engeli olan kullanıcıların Siri’nin bir isteğe yanıt vermeden önce ne kadar bekleyeceğini ayarlamalarına olanak veriyor.
- Sesle Denetim Yazım Modu, kullanıcılara kelimeleri harf harf girerek özel yazım şekillerini dikte etme seçeneği sunuyor.
- Ses Tanıma; eve özel alarm, kapı zili veya ev aletleri gibi, bir kişinin bulunduğu ortama özel sesleri tanıyacak şekilde özelleştirilebiliyor.
- Yeni temalar sunmaya başlayan Apple Books uygulaması daha da erişilebilir bir okuma deneyimi için metni kalınlaştırma ve satırlar, karakterler ve kelimeler arasındaki boşluğu ayarlama gibi özelleştirme seçenekleriyle geliyor.
Apple, Dünya Erişilebilirlik Farkındalığı Günü’nü kutluyor
- 19 Mayıs’ta Kanada’da kullanıma sunulacak olan SignTime servisi, Apple Store ve Apple Destek müşterilerini Amerikan İşaret Dili (ASL) çevirmenleriyle buluşturuyor. SignTime servisi şu anda ABD’de Amerikan İşaret Dili (ASL), Birleşik Krallık’ta İngiliz İşaret Dili (BSL) ve Fransa’da Fransız İşaret Dili’ni (LSF) kullanan müşterilere sunuluyor.
- Dünyanın dört bir yanındaki Apple Store’larda hafta boyunca, müşterilerin iPhone’daki erişilebilirlik özelliklerini keşfetmelerine yardımcı olacak canlı etkinlikler düzenlenecek. Apple Destek sosyal medya kanallarında ise “nasıl yapılır” içerikleri yayınlanacak.
- Kullanıcı tercihlerine göre erişilebilirlik özelliği önerilerinde bulunan bulunan Erişilebilirlik Yardımcısı kestirmesi bu hafta Mac ve Apple Watch’taki Kestirmeler uygulamasına geliyor.
- Bu hafta Apple Fitness+’ta antrenör Bakari Williams, Amerikan İşaret Dili kullanarak fitness aktivitelerini herkes için erişilebilir hale getirme çalışmaları kapsamında kullanıcılara sunulan özellikleri tanıtıyor. Bu özellikler arasında görme engeli veya görme bozukluğu olan kullanıcıları desteklemeye yönelik kısa ve açıklayıcı sözlü işaretler içeren Sesli İpuçları özelliğinin yanı sıra Yürüme Zamanı ve Koşma Zamanı antrenmanlarının tekerlekli sandalye kullanıcıları için “Yürüme veya İtme Zamanı” ve “Koşma veya İtme Zamanı” adıyla yayınlanacak bölümleri yer alıyor. Ayrıca Fitness+ antrenörleri Amerikan İşaret Dilini her antrenman ve meditasyon seansına dahil ediyor. Tüm videolarda altı dilde açıklamalı alt yazılar bulunuyor ve antrenörler farklı seviyelerden kullanıcıların katılabilmesi için her antrenmanda hareketlerin modifiye edilmiş versiyonlarını gösteriyor.
- Apple Harita uygulamasında, kullanıcıların ABD’deki parklarda sunulan erişilebilirlik özelliklerini, programlarını ve servislerini keşfetmelerine yardımcı olmak üzere National Park Foundation tarafından hazırlanan “Park Access for All” adlı yeni bir rehber yer alıyor. İşitme engeli, işitme bozukluğu ve hem işitme hem görme engeli olan öğrenciler için dünyanın en önde gelen üniversitesi olan Gallaudet University tarafından hazırlanan rehberlerde işitme engelli kullanıcılara ve işaret dillerine değer veren, kucak açan ve öncelik sağlayan işletme ve kuruluşlar listeleniyor.
- Kullanıcılar App Store’da erişilebilirliğe odaklanan uygulamaları ve uygulama geliştiricilerinin aktardığı etkileyici hikayeleri keşfedebilecek, Apple Books’ta engelleri olan kişiler tarafından ve bu kişiler hakkında anlatılan hikayelerin yer aldığı “Transforming Our World” koleksiyonuna göz atabilecek ve Apple Podcasts’te teknolojinin erişilebilirliği ilerletmek için yararlandığı yaratıcı yollar hakkında bilgi edinebilecek.
- Apple Music’te her biri farklı bir sese odaklanan Saylists adlı çalma listeleri koleksiyonu öne çıkarılacak. Bu çalma listelerinden birini seçip şarkılara eşlik etmek, vokal seslerle pratik yapmanın veya konuşma terapisi uygulamanın eğlenceli ve ilgi çekici bir yolunu sunuyor.
- Apple TV uygulamasında, engelleri olan kişilerin özgün bir şekilde temsil edildiği en yeni popüler filmler ve programlar öne çıkarılacak. Üstelik izleyiciler Marlee Matlin (“CODA”), Lauren Ridloff (“Eternals”), Selma Blair (“Introducing, Selma Blair”), Ali Stroker (“Christmas Ever After”) ve daha birçoğunun aralarında bulunduğu, erişilebilirlik topluluğundan tanınmış aktörlerin özel olarak derlediği koleksiyonları keşfedebilecek.