Apple, iPhone 14 ve Apple Watch ile kaza tespiti konusunda da önemli bir adım attı. Peki, Apple’ın kaza tespit özelliği nasıl çalışıyor? Apple, nasıl bir algoritma geliştirdi?
Apple, kazaya karışan kullanıcıların hayatlarını kurtarabilecek yeni bir özelliği, dün itibariyle sundu. Kazaya karışan kullanıcıların hayati tehlikesi olup olmadığını kontrol eden ve olası bir aksilikte acil yardım hizmetlerine ve belirlenen kişilere durumla ilgili bilgi veren Apple, böylece hayat kurtarmaya devam edeceğini de gösteriyor. Zira Apple Watch modellerindeki düşme algılama özelliği ile sık sık manşetlere gelen Apple, bu özelliğini kaza tespit özelliği ile bir adım daha ileriye taşıyor. Ancak bu konuda şunu da hatırlatmak gerekiyor. Zira Crash Detection olarak adlandırılan özellik başlangıç aşamasında sadece ABD’de geçerli olacak.
iPhone 14, Plus, Pro ve Pro Max karşılaştırmada! Hangisi alınmalı?
Apple’ın kaza tespit özelliği neleri kapsıyor?
Dünkü tanıtıma göre Apple’ın kaza tespiti özelliği, ciddi bir araba kazasını algılayabilecek potansiyelde. Özellik, kullanıcının bilincinin kapandığında ya da kaza sonrasında telefonuna ulaşamadığında otomatik olarak acil servisleri arayabilir. Bu teknolojiyi geliştirmek için Apple özel algoritmaları kullandı. 256G’ye kadar G kuvveti ölçümlerini tespit edebilen yeni bir çift çekirdekli ivmeölçer ve yüksek dinamik aralığa sahip jiroskop ile geliştirilen cihazlar, böylece kaza gibi durumları tespit edebilecek yeterliliğe geliştirdi. Ancak sadece cihazların olması tespit için yeterli değildi. Bunun için ise Apple, kabin basıncı değişikliklerini algılayabilen barometre, hız değişiklikleri için GPS ve tipik olarak yüksek sesleri algılayabilen mikrofon gibi mevcut bileşenleri de devreye aldı.
Tanıtımda bu durumu detaylı şekilde aktaran Apple yeni özelliği “Bir milyon saatten fazla gerçek dünya sürüşü ve çarpışma kaydı verileriyle eğitilmiş, Apple tarafından tasarlanmış gelişmiş hareket algoritmaları daha da iyi doğruluk sağlıyor” diye açıkladı. Çarpışma algılama özelliğini çok yönlü hale getirmek için Apple, profesyonel çarpışma testi laboratuarlarında yeni hareket sensörlerinden toplanan verileri kullanarak algoritmayı oluşturdu. Kafa kafaya çarpışma, arkadan çarpma, yandan çarpma ve devrilme gibi tüm senaryolar algoritmalara dahil edildi.
Yeni Apple Watch ise kullanıcıların bileklerinde çalışıyorsa, 10 saniyelik geri sayımla acil servis çağrı ara yüzünü gösterecek ve yeni çarpışma algılama özelliğine erişimi kolay hale getirecek. Geri sayımda kullanıcı bu çağrıya yanıt vermiyorsa cihazlar acil servisleri arayarak bilgilendirme yapacak. Üstelik acil müdahale ekiplerinin yanı sıra, acil durumda iletişime geçilecek kişilerle kullanıcının konumunu da paylaşılacak. Böylece yer bulma sorunu olmayacağı gibi hızlı şekilde acil servisler haberdar edileceği için yaşabilecek olası gecikmeler de ortadan kaldırılacak.