Birçok projenin yer aldığı kripto para borsası, yatırımcılar için önemli fırsatlar sunabilir. Zira hem Bitcoin hem de birçok altcoin değer kazanarak yatırımcıları mutlu etmeyi başardı. Ayrıca yeni kripto para projeleriyle daha zengin ve çeşitli hale gelen kripto para borsası farklı yatırım stratejileri için verimli bir hale geldi. Arbitraj stratejisi bu alanda son zamanlarda sıkça tercih edilen uygulamalardan birisi. Kripto para yatırımlarını farklı bir şekilde değerlendirmek isteyenler için arbitraj hakkındaki tüm bilgiler burada. 

Arbitraj Nedir?

Arbitraj, piyasalardaki fiyat farklılıklarından yararlanarak karlılık elde etmek için uygulanan bir stratejidir. Bu süreçte finansal varlıklar bir piyasadan alınıp başka bir piyasa satılabilir. Arbitraj aslında finansal piyasalarda uzun yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Geleneksel finans piyasalarında olduğu gibi, kripto para piyasalarında da arbitraj fırsatları bulunabilir.  Örneğin bir borsadan Bitcoin satın alıp başka borsadan satarak aradaki fiyat farkından kar elde edebilirsiniz. Arbitraj geleneksel yatırım stratejileri arasında düşük riskli bir yöntem olarak öne çıkar. Bu nedenle çoğu kripto para yatırımcısı dönem dönem bu stratejiyi değerlendirmektedir. 

Kripto Para Arbitrajı Nasıl Yapılır?

Kripto borsasında arbitraj yapmak oldukça kolay bir süreçtir. Ancak bu noktada 7/24 işlem yapan ve güvenilir kripto borsalarını tercih etmek çok önemli. Çünkü arbitraj işlemlerinde hızlı hareket etmek gerekir. Aksi takdirde beklenen kazançta değişimler olabilir. Kripto para piyasaları yüksek volatiliteli bir yapıda olduğundan her an arbitraj fırsatları görülebilir. Böyle bir yatırım fırsatı yakalandığında kripto varlığını farklı bir borsada satarak kar etmek mümkündür. Bu süreçte kullanılacak borsanın güvenilirliğinin yanı sıra işlem ücretlerinin de düşük olması gerekir. Yani genel olarak özetlemek gerekirse; arbitraj stratejisi için atılacak ilk adım hızlı, güvenilir ve işlem ücretlerinin düşük olduğu bir kripto borsası bulmak. Bu adımın ardından arbitraj stratejileri değerlendirilmeye başlanabilir. 

Kripto Borsasında Arbitraj Stratejileri

Kripto para piyasalarında arbitraj süreci temel olarak borsalar arası alım satım yapılarak gerçekleştirilmektedir. Bu arbitraj stratejisine “çapraz arbitraj” olarak da bilinir. Buna ek olarak farklı arbitraj stratejileri de mevcut. İşte en çok tercih edilen arbitraj türleri:

Üçlü Arbitraj 

Üçgen arbitrajı, aynı borsada üç farklı kripto para birimi arasında fiyat farklarından yararlanarak kar elde etme stratejisidir. Örneğin bu süreçte Bitcoin/Ethereum, Ethereum/Dogecoin ve Bitcoin/Dogecoin işlemleri arasında yapılabilir. Yatırımcı bir kripto parayı başka bir kripto para ile takas eder. Ardından bu kripto parayı üçüncü bir kripto para ile değiştirir ve başlangıçtaki kripto paraya geri döner. Bu süreçte, fiyat farklarından kar elde edilir.

Zaman Arbitrajı

Zaman arbitrajı tek borsada gerçekleştirilebilir. Bu süreçte kısa zamanlı fiyat dalgalanmalarının takip edilmesi gerekmektedir. Örneğin zaman arbitrajında bir kripto para biriminin spot fiyatı ile vadeli fiyat arasındaki farktan faydalanılır. 

Sınır Ötesi Arbitraj

“Coğrafi Arbitraj” olarak da bilinen bu stratejide farklı ülkelerdeki borsalar arasındaki fiyat farklarından yararlanılır. Bu süreçte farklı ülkelerin borsalarının takip edilmesi gerekir. Çünkü kripto para fiyatları arz-talep veya güncelleme kaynaklı olarak borsalar arasında değişkenlik gösterebilir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir