FTX, ABD’de devam eden iflas mahkemesinde, ülkemizdeki/Türkiye’deki birimlerinin mahkemede görülmemesine yönelik talepte bulundu.
2019’da kripto para borsası olarak kurulan FTX, geçtiğimiz temmuz ayında bir milyondan fazla kullanıcı elde ederek hacme göre en büyük üçüncü kripto para borsası haline gelmişti. Ancak şirketin Kasım 2022 tarihli iflası ile Blockfi gibi bağlantısı olan diğer birçok kurumu kendisiyle iflas ettirdi ya da iflasın eşiğine getirdi. FTX kurucusu eski milyarder Sam Bankman-Fried’ın aynı zamanda dolandırıcılık geçmişine sahip, şirketin iflası ile yalnızca bir günde 14,6 milyar dolar kaybeden girişimcinin adı birçok FTX polemiğinde geçmekte. Bu durumlar bütününde kripto para borsasında yaşanan büyük çalkantı yaşanıyor aynı zamanda sektörde büyük bir güven problemi yarattı.
Türkiye’de kaç kullanıcısı olduğu bilinmiyor
Türkiye’de kaç kullanıcıya sahip olduğu bilinmeyen kurumun son talepleri kafalarda soru işareti yarattı. ABD’deki mahkemesine ülkemizdeki “FTX Türkiye” birimi ve “SNG Investments yatırım ve danışmanlık anonim şirketi” birimi için mahkemede görülmemesi adına talepte bulundu. Yaptığı başvuruda ana hatları ile; Türkiye’deki mercilerin ABD mahkemelerin kararlarına uymama ihtimalini dile getirdi. Ayrıca kurum ABD mahkemesine yapılan iflas başvurusunun Türkiye’de yasal bir karşılığı olmayacağını, mahkemenin şirketin Türkiye’deki birimlerine yeterli miktarda erişim sağlanamayacağını, asıl şirketin Türk kanunlarına uygun dava açabileceğini ve Türkiye’deki zarara uğramış kullanıcıların dava açmaya başladıklarını iletti. 8 martta yeni duruşmanın gerçekleşmesi öngörülüyor.
Türkiye ise FTX iflasının ardından, Mali Suçları Araştırma Kurulunun (MASAK) tarafından varlıklarına el konulmuştu. Türk mercileri konu hakkında şu açıklamalarda bulundu; “Müşteri emanetleri usulüne uygun olarak muhafaza edilmedi. Gerçeğe aykırı iş ve işlemlerle müşteri emanetleri başkaca kişi veya kişiler uhdesine geçirildi veya yurtdışına çıkarıldı. Müşterilere gerçekte olmayan kripto varlıkların aldırılıp sattırıldı, olağan bir piyasa işleyişine aykırı bir biçimde piyasalardaki arz ve talebin fiktif bir biçimde yönetildi.”
Şirketin borçlu olduğu en büyük ilk 50 alacaklısına toplamda 3,1 milyar dolar ödemesi gerektiği iletilmişti. Yine en büyük ilk 10 alacaklısına ise toplamda 1.450 milyar dolar borca sahip.