Avrupa Parlementosu ‘Dijital Pazar Yasası’ üzerinde çalıştığı öğrenildi. Avrupa Parlamentosu (AP) geçtiğimiz günlerde genel kurul toplantısında dijital platformlar için yeni bir yasa tasarısını tartıştı. Katı kurallar içeren yasanın dijital platformların faaliyetlerini askıya alma potansiyeline sahip olduğu belirtildi.
Son zamanlarda birçok ülke tarafından dijital platformlara ve teknoloji devlerine birçok yaptırım uygulanıyor. Yetkililer, şirketlerin kullanıcı gizliliği ve rekabet gibi konularda kurallara uymadığını ve bu nedenlerle cezalar verildiğini belirtti. Avrupa Birliği şimdi bu konuda yeni bir adım attı.
Avrupa Parlamentosu geçtiğimiz günlerde Strasbourg’da bir toplantı yaptı; Sosyal medya, arama motorları ve internet hizmetleri gibi dijital platformların faaliyetlerine karşı sıkı önlem. Verilere göre, bu “zor kararların” yürürlüğe girmesi halinde platformlara para cezası uygulanabilecek.
Dijital Pazar Yasası ne sağlayacak?
Avrupa Parlamentosu yetkilileri, Strasbourg’da düzenlenen genel kurul toplantısında “Dijital Piyasa Yasası” olarak adlandırılan bu öneriyi tartıştı. Oylamada 642 görevli yasaya “evet”, 28’i “hayır”, 46 yetkili ise çekimser kaldı. Ondan sonra yasa çıktı.
Yapılan açıklamalara göre bu yeni karar dijital pazarda önemli bir konuma sahip platformları hedef alacak. Bunu biraz daha açarsak karar; Diğer bir deyişle, sosyal medyayı, arama motorlarını ve yıllık satışları 8 milyar doları aşan, aylık 45 milyondan fazla kullanıcısı olan ve en az 3 AB ülkesinde faaliyet gösteren ISP’leri kapsayacak. Yetkililere göre “gatekeeper” olarak adlandırılacak platformların faaliyetleri izlenecek. Kanuna uymadıkları tespit edilirse bu şirketlere para cezası kesilecek.
Sosyal Medya Başkanlığı ile gelecek yaptırımlar açıklandı
Ayrıca yaptığı konuşmada bölümde haksız rekabetin önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Yetkililer, bu şirketler arasındaki alımların kısıtlanacağını ve rekabetin engelleneceğini söyledi. Bu kurallara uyulmaması durumunda platform faaliyetleri durdurulabilir.
Son olarak açıklamada, kurallara uymayan firmalara “para cezası” uygulanacağı belirtildi. Associated Press yetkilileri, şirketin kurallara uymaması durumunda şirketin küresel cirosunun %4 ila %20’si arasında para cezasına çarptırılabileceğini söyledi. Açıklamaya göre, Avrupa Parlamentosu’nun çıkardığı yasanın yürürlüğe girip girmeyeceği, Avrupa Parlamentosu’nun Avrupa Birliği ile yapacağı müzakerelerin ardından belirlenecek.