Avustralya’nın rekabet gözlemcisi, sosyal medya devinin tanınmış kişilerin yer aldığı sahte reklamları tanıtmak için platformunu kullanmasını engelleyemediği iddiasıyla Cuma günü Facebook sahibi Meta Platforms’a dava açtı.
Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC), kripto para birimine veya para kazanma planlarına yatırımı destekleyen reklamların, Facebook kullanıcılarını ünlü Avustralyalılar tarafından terfi ettirildiklerine inandırmış olabileceğini söyledi.
ACCC’den yapılan açıklamada, Federal Mahkeme’de açılan davada ayrıca Facebook’un “reklam verenlerin yanlış veya yanıltıcı davranışları ve beyanlarıyla yardım ve yataklık ettiğini veya bilerek endişe duyduğunu” iddia etti. ACCC Başkanı Rod Sims, “Olayımızın özü, Meta’nın platformunda yayınladığı bu reklamlardan sorumlu olmasıdır.” Dedi.
Dava gerekçesi olarak Meta’nın Facebook’ta dolandırıcılık reklamlarının gösterildiğinden haberdar olduğu, ancak sorunu çözmek için yeterli adım atmadığı iddia ediliyor.
Meta kullanıcılarının dolandırılmasına izin mi veriyor?
Meta, insanları dolandıran veya kullanıcıları yanlış yönlendiren herhangi bir reklamın politikalarını ihlal ettiğini ve şirketin bu tür gönderileri tespit etmek ve engellemek için teknoloji kullandığını söyledi. Bir Meta sözcüsü e-postayla gönderilen bir bildiride, “ACCC tarafından yapılan son başvuruyu gözden geçireceğiz ve davayı savunmayı amaçlıyoruz” dedi ve dava mahkemede olduğu için daha fazla yorum yapmayı reddetti.
ACCC, reklamların birkaç Avustralyalı iş liderinin, TV sunucusunun ve politikacının resimlerini kullandığını ve kişilere atfedilen alıntıları içeren sahte medya makalelerine bağlantılar içerdiğini söyledi. Düzenleyici, kayıt olan kullanıcılarla, sahte planlara para yatırmaya ikna etmek için dolandırıcılar tarafından temasa geçildiğini söyledi.
Sims, “Bu dolandırıcılıklardan biri nedeniyle 650.000 A$’dan (480.000$) fazla kaybeden bir tüketicinin farkındayız… bu utanç verici” dedi.
Avustralyalı demir şirketi Fortescue Metals Group’un (FMG.AX) başkanı Andrew Forrest, yalancı reklamlar nedeniyle geçen ay Facebook’a karşı cezai işlem için mahkemeye başvurmuştu.
Facebook koruyamadığı kullanıcı verileri için kendini savunmaya devam ediyor!
Kurumsal düzenleyici, Avustralya Menkul Kıymetler ve Yatırımlar Komisyonu (ASIC), genellikle şirketlere karşı mali dolandırıcılık şikayetlerini ele alsa da mali cezalar talep eden ACCC, davayı açmak için kendisine geçici yetki verildiğini söyledi.
Ayrıca bu haftanın başlarında Facebook, ülkenin yaklaşan federal seçimleri için kampanyalar sırasında potansiyel yanlış bilgilerin yayılmasını durdurmak için Avustralyalı siyasi adayları ve etkileyicileri siber güvenlik konusunda eğitmeye yardımcı olacak bir program duyurmuştu. Bununda şirketin yaptıklarını gizlemek için olabileceği düşünülüyor.
Geçtiğimiz senelerde de sık sık benzer skandallarla gündeme gelen şirketin sicilini temizlemek için görünüşe göre isim değişikliğinden daha iyi bir politikaya ihtiyacı var. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?