Arama motoru optimizasyonu için en önemli aktivitelerden biri olan backlink nedir ve nasıl alınır sorusunun cevabını bu yazımızda cevapladık.
Arama motoru optimizasyonunda (SEO) kilit rol oynayan bir backlink, sitenize diğer siteler üzerinden açılan bir ağ geçidi olarak görülebilir. Google, sıralama faktörlerinde 200’den fazla algoritma kullanır.
Bu ilk beş algoritmayı sayacak olursak Geri bağlantılar kesinlikle ilk beşte olacaktır. Bu nedenle geri bağlantılar, sitenizin bilinirliğini ve trafiğini artırmada çok önemli bir rol oynar. Ancak backlink alırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır.
Backlink nedir?
Bu unsurlara dikkat etmeniz, Google sıralamalarında daha üst sıralarda yer almanıza ve sitenizin güvenilirliğini artırmanıza yardımcı olacaktır. Bu makaleden nasıl geri bağlantı alınır? Backlink alırken nelere dikkat edilmelidir? Backlink almak neden önemlidir? böyle şeyler konuşacağız Öncelikle backlink nedir? Soruyu cevaplayarak ve nasıl kullanılacağını açıklayarak başlayalım.
Diyelim ki bir e-ticaret siteniz veya blogunuz var. Sizden daha yüksek ve Google sıralamasında daha üst sıralarda yer alan güvenilir bir sitede sitenize link vermeniz, arama motorlarının gözünde iyi bir link gibi görünecek ve sitenizin SEO sıralamasını iyileştirecektir. Bu, elbette sitenizin trafiğini ve itibarını artıracaktır.
Yorumun geldiği web sitesinin güvenilirliği ve kalitesi, yorumun nasıl alındığı kadar önemlidir. Arama motorları, geri bağlantıların nasıl elde edildiğine dikkat eder ve dolandırıcılık durumunda bu, sitenizin yasaklanmasına kadar giden olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Backlink doğal olarak elde edilebilirken, tanıtım yazıları ve basın bültenleri sunan sitelerden ücretli olarak yayınlanarak backlink alınması mümkündür. Ücretli olarak bu işi yapan sitelerden backlink alabilirsiniz ancak bu konuda çok dikkatli olmalısınız.
Doğal yollarla elde edilmeyen geri bağlantılar, arama motoru kötüye kullanımı olarak kabul edilir ve sitenizi cezalandırabilir. Ücretli veya ücretsiz backlink almak söz konusu olduğunda sitenizi iyi analiz etmek ve doğru kararlar vermek çok önemlidir.
Backlink Türleri
Sitenize fayda sağlayabilecek veya zarar verebilecek farklı geri bağlantı türleri vardır. Geri bağlantılara basit bir yaklaşım benimsemek yerine, kapsamlı araştırma yapmak ve doğru olanları test etmek sitenizin SEO puanını artırmaya yardımcı olacak ve gidecek çok yolunuz olmasını sağlayacaktır. Bu tür backlinklerden kısaca bahsedelim.
Dofollow Linkleri: Dofollow linkleri, link verilen sitenin link verilen siteye referans olması anlamına gelir ve en etkili backlink yöntemlerinden biridir. Dofollow link aldığınız siteler sitenizi güvenilir ilan etmiş, bu da sitenizin otoritesini artıracaktır.
Nofollow Linkler: Özellikle blog yorumlarında istenmeyen e-postaları engellediği bilinen bu tip backlink, paylaşılan linklerin garanti edilmediğini ifade etmek için kullanılmaktadır.
Bodrum – Bu bağlantı genellikle sayfanın altındaki reklamlar için kullanılır. Bunun SEO çalışmalarında etkili bir yöntem olduğunu söyleyemeyiz. Birçoğuna spam geri bağlantıları bile denir. Ancak uzun yıllardır var olan kaliteli sitelerde ve yüksek otoritede çalıştığı bilinmektedir. Lütfen bu tür geri bağlantılardan kaçınılması gerektiğini unutmayın. Alt bilgi bölümü birden fazla siteye geri bağlantı içeriyorsa, oradan uzaklaşmak en mantıklısı olacaktır.
Sponsorlu veya Ücretli Bağlantılar: İçeriğinizin veya Sitenizin reklamını yapmak ve tanıtmak için diğer web sitelerine ücret ödeyebilirsiniz. Ancak bu işlemleri güvenli ve doğal bir şekilde gerçekleştirmek sitenizi Google nezdinde değerli kılabilir. Google, bu etiketi sponsorlu içerik için daha uygun buldu. Doğal olmayan ve sitenizi tanıtmayı hedefleyen içerikler yayınlamak istiyorsanız bu tür backlinkler almanız daha uygun olabilir.
Kullanıcı İçeriği Bağlantıları: Kullanıcı Tarafından Oluşturulan Bağlantılar gibi Kullanıcı Tarafından Oluşturulan Bağlantıları ifade eder. Blog veya forumlardaki yorumlarda sağlanan bağlantılar bu şekilde işaretlenebilir. Bir UGC bağlantısı ile sitenizden gelen yönlendirmenin site yöneticisine değil, kullanıcıya ait olduğunu belirtirsiniz.
Yüksek Otorite Bağlantıları: Saygın kaynaklardan gelen bağlantılara yüksek otorite bağlantıları denir. Örneğin, Wikipedia geri bağlantıları harika bir Google referansıdır.
Kötü amaçlı bağlantılar: Düşük kaliteli bağlantılar ve güvenilmeyen siteler tehlikeli bağlantılardır. Sponsorlu bağlantı olarak kabul edilen bir bağlantının ücret karşılığında tespit edilememesi de kötü niyetli bağlantı olarak değerlendirilebilir. Bu bağlantılar sitenizin SEO sıralamasını düşürür ve güvenilirliğinizi azaltır. Altbilgi bağlantıları genellikle buna bir örnektir. “Çevrimiçi ortamlarda 300’e 150 geri bağlantı!” Bu tür kampanyalarla gelen geri bağlantılar, potansiyel olarak kötü amaçlı geri bağlantılardır.
Gönderi bağlantılarını düzenle: site sahibi tarafından yerleştirilen bağlantılar. Web sitesi yöneticilerinin diğer web sitelerine bağlantılar sağlaması Google’a çok yardımcı görünüyor. Bu bir bağlantı olduğunu gösterir.