Bellek olarak tabir edilen RAM, bilgisayarların önemli bir bileşeni. Peki, bir bilgisayar ya da tablette ne kadar RAM gerekli? İşte kullanım amaçlarına göre farklı senaryolar…
RAM veya basit tanımıyla “bellek” cihazların önemli parçalarından birisidir. Bilgisayarların dışında tablet ve telefon gibi pek çok cihazda kendisine yer bulan RAM’lerde 2 GB ile başlayan ve 64 GB’a kadar çıkabilen farklı seçenekler ve RAM teknolojileri bulunmaktadır. Ancak kullanıcıların en çok sorun yaşadığı ve cevabını aradığı konuların başında “Tam olarak ne kadar RAM’e ihtiyacım var?” gelmektedir.
Ne Kadar RAM’e İhtiyacınız Var?
Çoğu PC ve dizüstü bilgisayarda 16 GB RAM iyi bir seçim olacaktır. 16 GB RAM, çoğu oyun için yeterli olduğu gibi çok sayıda sekme ile çalışanların da kasma yaşamadan işlem yapmasını sağlayacaktır. Hem mevcut sistemler için hem de geleceğe yatırım yapmak için RAM’inizi 16 GB olarak tercih edebilirsiniz.
4 GB ve altındaki RAM seçenekleri artık kullanılmaması gereken seçenektir. Farklı RAM’lerin hangi alanlarda uygun olacağını aşağıdaki listeden görebilirsiniz.
- 4 GB: Düşük kaliteli Chromebook’lar ve bazı tablet ve telefonlarda 4 GB RAM bulunur. Eğer cihaz almak için düşük bir bütçeniz varsa bu modelleri değerlendirebilirsiniz.
- 8 GB: Giriş seviyesi dizüstü bilgisayarlarda düşük ayarlarda Windows oyunları için destek sağlayan 8 GB aynı anda birden fazla program açan ve tarayıcı kullanan kişiler için sınırlarda bir kullanım sunacaktır.
- 16 GB: Windows ve MacOS sistemleri için en ideal seçenek 16 GB. Oyun oynamak için ideal olduğu gibi AAA oyunlarını en iyi performans ile oynamak isteyenler için yetersiz gelebilir.
- 32 GB: Profesyoneller ve üst düzey oyuncular için en iyi tercihlerden birisi. Hemen hemen tüm oyunları oynayabileceğiniz 32 GB RAM, performansta RAM’e bağlı sorunların yaşanmasının önüne geçer.
- 64 GB ve daha fazlası: özel donanımlar oluşturmak isteyenler ya da iş istasyonları için tercih edilen 64 GB RAM; mühendisler, profesyonel editörler ve benzeri işleri yapanlar için ideal.
RAM Ne İşe Yarar?
RAM, hızlı depolama alanıdır. Mümkün olduğunca fazla bilgiye hızlı bir şekilde erişme imkanı sunan RAM’ler CPU’daki önbelleği arttırır. SSD’den veri çekmekten daha hızlı bir yol olduğundan dolayı program ya da oyunlar açıldıkça öğeler RAM’e yüklenerek bilgi alışverişi RAM üzerinden yapılır. RAM’in yetersiz kalması, kasmalar ve donmaların yaşanmasına neden olur.