Marjin işlemin ne olduğuna dair sorular özellikle kripto para meraklılarının ortak noktası. Borsa ile ilgilenen insanların birçoğu borsaya ilk giriş yaptıkları zaman kavramların anlamını net bir şekilde bilmezler ve kavramların ne anlama geldiğini, ne gibi işlevlere sahip olduklarını borsa içerisinde işlem yaptıkça öğrenmeye çalışırlar. Birçoğu da borsa terimlerini anlamak için Google’a başvurmaktadır. Sık sık Google’da aratılan terimlerden biri de “Marjin İşlem”dir
Marjin ve Marjin İşlem
Özellikle Forex piyasalarında yani uluslararası döviz piyasasında sıkça kullanılan terimlerin başında gelen “marjin” kelimesinin sözlük anlamı “teminat” olarak karşımıza çıkar.
“Marjin işlem” ise, piyasada yer alan bir varlığa yatırım işlemi gerçekleştirmeden önce belirli bir miktar teminat yatırılmasıdır.
Binance Marjin İşlem Nedir?
İşlemlerin gerçekleşmesi için üçüncü tarafların sağlamış olduğu varlıkları kullanmak marjin alım-satımında en fazla tercih edilen yollardan biridir. Marjin hesapları, normal bir alım-satım hesabı ile karşılaştırıldığında yatırımcılara daha fazla fon elde edebilmelerine imkan sunar. Ayrıca marjin hesaplar, elde edilen bu fonları, var oldukları pozisyonlarına destekçi nitelikte kullanırlar.
Kripto para borsalarında sık sık karşılaşılan “marj ticareti”, yatırımcıların sadece kendi öz sermayesi ile yapabileceği işlemlere kıyasla daha büyük işlemler yapabilmeleri için borsadan borç para alınmasına izin veren bir ticarettir. Kripto borsalarında yer alan yatırımcılar daha büyük işlemler gerçekleştirebilmek için aracı kişilerden borç para aldığı geleneksel borsada yapılan marj ticareti ile benzerlik gösterir.
Kripto para borsalarında yapılan marj ticaretinde borsa, borç veren taraf için ticarette kullanabileceği belirli miktarda para sağlayan borç verici taraf gibi davranır. Borçlu tarafların, yapılan işlemlerde aleyhine bir sonuç gözlemlendiği zaman borsa, teminat olarak tutulan kripto para birimlerini gösterir.
Kripto para borsalarında marj ticaretinin sağladığı avantajlar vardır. Bu avantajlar, ticaretle uğraşan kimselerin sadece kendi sermayeleriyle yapabileceklerinden daha fazlasını sunar. Tacirler, marj ticareti sayesinde daha büyük işlemler yapabilir ve potansiyel kârlarını arttırmaları sağlanabilir. Ayrıca marj ticareti, açılabilen bir sistem olduğu için kısa vadeli piyasaların hareketlerinden de yararlanabilir.
Marjin İşlemler Risk Taşır Mı?
Marj ticareti, sağladığı avantajların yanı sıra belirli riskleri de beraberinde getirir.
Örneğin; yapmış olduğunuz bir anlaşma borçlu aleyhine işleyiş gösterirse, ödünç aldığınız fonları ve yeni doğacak zararları geri ödemek zorunda kalırsınız. Bu geri ödemeler sizlere, yatırdığınız paradan bile daha yüksek bir miktarda geri ödeme zorunluluğu getirebilir. Bunun sonucunda büyük kayıplar yaşayabilirsiniz.
Bu yüzden kripto para borsalarında marj ticareti işlemlerine girmeden önce taşıdığı risklerin ne olduğunu iyice araştırmanız gerekir.