Pakistan Merkez Bankası ve hükümet yetkilileri Bitcoin gibi kripto para birimlerinin kullanımını yasaklamak için çalışmalara başladı.
Çin, Hindistan ve Rusya’dan gelen sıralı kripto para yasağına bir yenisi daha eklendi. 210 milyondan fazla nüfusuyla dünyanın en kalabalık beşinci ülkesi olan Pakistan Hükümeti’nin kripto para birimlerini yasaklamak için çalışmaya başladığı artık biliniyor.
Yerel haber kanalı Samaa.tv’ye göre, ticari sektörde dijital para birimlerinin kullanımını düzenleyen bir yasa yok ve bu da zayıf kontrol sorununu gündeme getiriyor. Sind Yüksek Mahkemesi’nin soruşturmayı yürütmek üzere aldığı kararla Pakistan merkez bankası bünyesinde kurulan bir komite, mahkemeye kripto para birimlerinin yasal durumu hakkında bir rapor sundu.
“Kripto paralar terörizmi finanse etmek için kullanılabilir”
Ekim ayında Yüksek Mahkeme kararıyla Pakistan hükümeti kripto para birimi endüstrisini düzenlemek için çalışmalara başladı. Pakistan Merkez Bankası’nda mahkeme kararıyla kurulan bir komite raporu tamamladı. Rapor, kripto para birimlerinin Pakistan devletlerine yarardan çok zarar verdiğini tespit etti, ancak bunların yasaklanması tavsiye edildi. Kripto para birimlerinin yasa dışı olduğunu gösteren raporlar, ticaret sektöründe kullanılamayacaklarını söyledi.
Örnek olarak Komisyon, Çin gibi kripto para birimlerini yasaklayan ülkeleri de gösterdi. Ayrıca Binance de dahil olmak üzere Pakistan’da faaliyet gösteren kripto para borsalarının yasaklanması ve bu şirketlere cezai yaptırım uygulanması tavsiye edilmesi gerektiğini belirtti.
Bitcoin madenciliği Çin yasağından tamamen kurtuldu
Yetkililer, kripto para birimlerinin terörizmi ve kara para aklamayı finanse etmek için kullanılabileceğinden korkuyor. Sindh Yüksek Mahkemesi, Komisyonun raporunu Adalet Bakanlığı ve Hazine Bakanlığı’na iletti. Her iki bakanlık da Nisan ayında kripto para birimlerinin yurt içinde yasaklanıp yasaklanmayacağını tartışacak ve karar verecek.
Türkiye’nin kripto para yasası yaklaşıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aralık ayında ekonomistler ve akademisyenlerle yaptığı toplantıda, kripto para birimimizin yasal altyapısını incelemeye hazır olduğunu ve en kısa sürede Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne devredileceğini duyurmuştu.
Kanunun ayrıntılı olarak görüşüleceği bir alt komisyonun oluşturulması umulmaktadır. Nihai çalışma tamamlandıktan sonra yasa tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak. Bu düzenleme bu yılki yasama yılında yürürlüğe girecek.