Bitcoin madenciliğinde yüksek enerjinin harcanması, karbon ayak izinin yükselmesine neden olurken yeni tahminler oldukça umut verici.
New York Digital Investment Group tarafından piyasaya sunulan yeni bir rapor, kripto madencilik çalışmalarının geleceğine yönelik önemli tahminleri içeriyor. Bitcoin madenciliğindeki karbon ayak izinin ciddi oranda düşeceği ve gelecek 10 yılda çok düşük seviyelere geleceğini belirten şirket, bu konuda oldukça umut verici. Zira şirket tarafından yapılan açıklamalara göre 10 yıl sonra Bitcoin madenciliği için harcanan elektrik miktarı, küresel elektrik tüketiminin sadece yüzde 0.4’ünü oluşturacak. Bu bakımdan daha çevreci bir şekilde yapılmaya başlanacak olan madencilik çalışmaları günümüzde yaygın bir şekilde yapılan Bitcoin tartışmalarının da ortadan kalkmasını sağlayacak.
Yeni rapor dikkat çekti!
Özel olarak yapılan araştırma, tüm dünyada şimdiden dikkat çekti. Castle Island Ventures ortağı Nic Carter ve NYDIG kurucusu Ross Stevens tarafından kaleme alınan çalışmada, Bitcoin fiyatındaki dalgalanmalar, madencilik zorluğu ve enerji tüketimine bağlı olarak gelecekte ağın karbon emisyonunun nasıl değişebileceği kapsamlı bir şekilde ele alındı. Üstelik mevcut araştırmalarda özellikle Bitcoin’in yüksek zirvelerde olduğu senaryolar göz önünde bulunduruldu. Bitcoin’in yüksek değere sahip olması, küresel olarak daha fazla madencilik çalışmalarının yapılmasını sağlayacak. Ancak bu tür durumlarda dahi elektrik tüketimi minimum seviyelerde olacak. Böylece karbon ayak izi düşecek olan Bitcoin madenciliği, pek çok hükümetin ve uluslararası kuruluşun hedefinde olan kripto paranın daha çevreci olmasıyla daha ılımlı yaklaşımın olmasını sağlayacak.
Paylaşılan raporda bu konuda yer verilen ifadeler şöyle “Bitcoin’in 2030 yılına kadar 10 trilyon dolara ulaştığı en agresif, yüksek fiyat senaryosunda bile emisyonları dünya toplamının sadece yüzde 0,9’u ve enerji harcaması küresel toplamın sadece yüzde 0,4’ü olacak.”
Raporun hazırlanmasında 2020 yılı verilerine göre bir derleme yapıldı. Bununla birlikte Bitcoin madenciliğin mevcut has oranı, günümüzdeki elektrik tüketimleri ve karbon ayak izi üzerinden Geleceğe yönelik öngörüler yapılmış. Üstelik araştırmada günümüzde dahi madencilik çalışmalarının küresel elektrik tüketimi göz önünde bulundurulduğunda küresel ısınma ve karbon ayak izi konusundan masum olduğu öne sürülüyor. Bu her ne kadar tartışmalı bir çıkarım olsa da gelecekte mevcut tartışmaya konu olan elektrik tüketiminin azalacak olması, kripto madencilik ve piyasaları için önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor