El Salvador, kripto para dünyasına yapmış olduğu yatırımların ardından Bitcoin ile ülke ekonomisi arasından bağlantıyı sağlam bir şekilde kurmak için çalışmalara devam ediyor.
Bitcoin ve buna benzer kripto paralar ile ilgili olarak dünya devletleri adeta ikiye ayrılmış durumdadır. Çin ve Hindistan gibi Asya ülkelerinin yanı sıra bazı Afirka ülkelerinde de ya kısıtlanmış bir şekilde erişim sağlanıyor ya da tamamen yasaklanmış durumdadır. Bir diğer açıdan ise Ukrayna ve El Salvador gibi ülkelerde ise sınırlandırmanın tam aksine halk ve şirketlerin yatırım yapmaları için çeşitli teşviklerde bulunuyor. Hatta öyle ki devlet bazında yatırımlar yapılmaya devam ediyor.
Örnek vermek gerekirse Ukrayna, nükleer enerji santrallerinden artan elektriğin bir kısmını kripto para madenciliği için kullanmayı tercih edebilirler. El Salvador da devlet bütçesiyle Bitcoin’e yatırım yapmayı tercih ediyor. Bu sebeple de sanal paranın düşüş yaşadığı noktada ülke ekonomisi de çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldı. Fakat sanal paranın değerinin tekrar 60 bin Dolar yükselmesi ile beraber tüm ülke rahatladı.
El Salvador, Bitcoin’i para birimi olarak görüyor
Diario La Huella tarafından yapılan haberlere göre, El Salvador’un Başkan Yardımcısı Félix Ulloa, LATFRAN derneği başkan yardımcısı Pascal Drouhaud ile yaptığı görüşme kapsamında, ülkenin Bitcoin benimseme modelini izleyeceğine dair detaylardan söz edildi. Ulloa, Bitcoin’e yapılan yatırımlar ile beraber, ekonomik anlamda güçlük ve yolluk çeken ülkenin ekonomik durumunun artması ve finansal anlamda bir merkez olmaya çalışması sağlanıyor. Bu duruma ek olarak ise Amerika’da yaşayan 1.17 milyon Salvadorlu göçmene benzer bir şekilde katkı sağlanacağına inanılıyor.
Bitcoin tartışmaları devam ediyor
El Salvador‘un Başkan Yardımcısı Félix Ulloa’ya göre ülke içerisindeki Bitcoin cüzdanı olan kişilerin sayısı, normal banka hesabı kullananların 2 katına çıkmış durumdadır. Bu durum, kişilerin politikacılara ve kripto paralara duyduğu güvenin her geçen gün giderek artış gösterdiğini dile getiriyor. Yani halk, bu duruma tam destek veriyor. Elbette ki herkesin aynı görüşü benimsemesi beklenemez. El Salvador’da da Eylül ayından bu yana bir takım protestolar yapıldığı söyleniyor. Fakat bu durum, ülkenin yeni bir yasa tasarısını kabul etmesinin önüne geçemedi. Yeni çıkan yasaya göre ise, ülke içerisinde yer alan şirketler ve işletmeler Bitcoin’i veya en büyük kripto paraları, yasal para birimi olarak kabul etmek zorunda kalacak.
Fransız Amerikalıları derneği başkanı ve ona destek olan ülke liderleri, El Salvador’un almış olduğu karar için, “pervasız ve düşüncesizce” dedi. Tartışmalara Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin de katılım gösterdi. Ülkenin başkanı Nayib Bukele ve yardımcısı Ulloa ile ilgili olarak, gidiş yönünde kesin bir tahminde bulunamayacağı bir ortama bütün ülke ekonomisini benimseyerek delice bir hareket ettikleri yönünde sert eleştiriler yaptı. Konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlı olup yakın zamanda daha verimli bilgiler elde edilebilir.