Oyun sevenlerin sıklıkla kullandığı Discord uygulamasına BTK tarafından erişim engeli getirildi. Peki neden Discord’a erişim engeli geldi?

Ülkemizde ve dünyada birçok kullanıcısı olan yazılı, sesli ve görüntülü görüşme imkanı sunan, özellikle oyun severlerin arkadaşları ile hem oyun oynayıp hemde arka planda arkadaşları ile iletişim kurmak için sıklıkla kullandığı Discord’a dün gece erişim engeli geldi. Türkiye’de binlerce kullanıcısı olan sosyal medya ağına erişim sağlanamıyor. 

BTK’dan Discord’a Erişim Engeli İşte Detaylar
BTK’dan Discord’a Erişim Engeli İşte Detaylar

Discord Neden Kullanılamıyor? 

Amerika Birleşik Devletleri merkezli özellikle oyun severlerin sıklıkla kullandığı online mesajlaşma, sesli ve görüntülü sohbet etme uygulaması olan Discord’a Türkiye’de mahkeme kararı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişim engeli getirildi. 

Son günlerde ülkemizin gündeminde yer alan, İstanbul Fatih’te iki kadının vahşice katledilmesinin ardından sosyal medya üzerinde gündem olan Discord kanalları üzerinden çocuklara ve gençlere yönelik şantaj, cinsel zorbalık ve istismar haberlerinden sonra Discord’un da kapanacağı yönünde haberler gündeme gelmişti. 

BTK’dan Discord’a Erişim Engeli İşte Detaylar
BTK’dan Discord’a Erişim Engeli İşte Detaylar

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9 Ekim’de (yani bugün) sosyal medya platformu olan X hesabı üzerinden Discord’un erişime engellendiğini açıkladı. Yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce Discord isimli sosyal medya platformuna 5651 Sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 8/1 maddesinde yer alan  “çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik” suçlarının işlendiğine dair yeterli şüphenin bulunması nedeniyle tüm yayınlarının içerikten çıkartılarak belirtilen URL adreslerine Türkiye’den erişimin engellenmesi  kararı verilmiştir.

Geleceğimizin teminatı gençlerimizi ve çocuklarımızı sosyal medyanın ve internetin suç teşkil eden zararlı yayınlarından korumakta kararlıyız. 

Toplumsal yapımızın temelini sarsmaya yönelik girişimlere asla müsaade etmeyeceğiz.”

Discord Neden Kapatıldı

Online iletişim platformu olan Discord üzerinden suç teşkil eden bir çok olayın gündeme gelmesi ile birlikte olayların gün yüzüne çıkarılması için detaylı bir inceleme başlatıldı. Discort ve Telegram platformlarında aktif olan “C31K” isimli grubu yöneten ve “Hz. Ebu Cehil” takma adını kullanan E.K. adlı çocuk tespit edildi ve beraberinde 2 çocuk daha kimlikleri belirlenerek muhafaza altına alındı.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir