Bağlantı hızını halihazırda bulunan 5G hızlarına göre 1000 kata kadar çıkarması beklenen 6G teknolojileri için Çin hızla harekete geçti. Çin’de yapılan patent başvurusu daha şimdiden yüzde 35 oranına ulaştı.
5G ekipman gücüyle önemli bir liderlik elde eden Çin, şimdi ise 6G çalışmaları için harekete geçti ve bu konuda da liderliği elde etme çabası sergiliyor. Çin ile Batı arasında bu noktada bir yarış başlamış gözüküyor.
Çin 6G çalışmaları için harekete geçti
6G teknolojisi henüz yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamamışkeni 6G çalışmaları çoktan başlamış gözüküyor. Çalışmalar sonucunda 2030 yılına gelindiğinde 6G teknolojisinin kullanıma sunulması bekleniyor. Çin merkezli üreticiler ve Bilgi Teknolojileri kurumu 6G çalışmaları hakkında hızla hareket ediyor. Konuyla ilgili elde edilen bilgilere göre 6G konusunda toplam olarak 38 bin adet patent başvurusunda bulunuldu ve 13449 tanesi ise Çin merkezli firmalara aittir. Bu rakamlarda yüzde 35 oranında bir sonucu ortaya çıkarıyor. ABD ise yüzde 18 ile ikinci ikinci, sırada bulunuyor.
Geçtiğimiz hafta ZTE, bu konu hakkında önemli testler gerçekleştirdi. 6G otonom ağ ve dijital ikiz ağ, 6G ağ işlem gücü, 6G THz teknolojisi, iletişim kabul edilmesine dair entegrasyon ve akıllı yüzey teknolojileri bu testlerde bulunan kategoriler arasındadır. Söz konusu bu kategorilerin 6G altyapısının oluşumu ile ilgili önemli rolleri olduğu bildirildi. Batı dünyasında ise Nokia ve Ericsson tarafından üretilen ekipmanlar ile 6G teknolojisine dair çalışmalar yapılıyor. Önemli araştırmacıların yer aldığı ekip, özellikle de donanım güvenliği konusunda araştırmalar yapıyor.
6G teknolojisinin gündeme gelmesi karşısında bağlantı hızının 1Tbps seviyesine çıkması bekleniyor. Öyle ki bu durum halihazırda bulunan 5G mmWave ile elde edilen 1Gbps hızlarından 1000 kat daha iyi bir performans sergiliyor. 5G teknolojileri doğrultusunda oluşacak olan 250 trilyon dolarlık pazar, otonom araçlar, uzaktan ameliyatları, akıcı bağlantı hızı gibi durumlar henüz yaşanmış değildir. Bu durumda 6G teknolojisi için çok daha uzun süreli bir zaman gerekebilir. Konuyla ilgili elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır.