Dünya ekonomisinin nabzını tutan ülkelerden biri olan Çin, yarı iletken sektörünü daha da geliştirmek ve işlevsel hale getirmek maksadıyla 40 milyar dolarlık bir devlet fonu başlatacağını duyurdu. Amerika Birleşik Devletleri ile teknolojik farkı kapatma amacı içinde olan Çin, yarı iletken sektörler açısından kusursuz bir 40 milyar dolarlık finansman hedefliyor.
Çin Entegre Devre Sanayi Yatırım Fonu olarak da lanse edilen Büyük Fon tarafından düzenli olarak yönetilen fonların içerisinde en önemlisi ve büyüğü olacaktır. 2014 ve 2019 senelerinde sırası ile 138.7 milyar ve 200 milyar yuan toplayan öteki fonlara oranla bu yeni fon, hükümetin tahminleri doğrultusunda 41 milyar dolar toplanacağını söylüyor.
Çin otoriteleri yeni fonun kurulması konusundaki ilk onayı da vermiş bulunuyor. Çin Maliye Bakanlığı, 60 milyar yuan sunacak fakat öteki katkıda bulunan isimlerin kimlikleri açıklanmıyor. Yatırım meselesindeki temel odaklar, yonga seti üretimi konusundaki teknolojik makineleri de kapsayacak. En çok da Amerika Birleşik Devletleri’nin, Çin’in ilerlemiş yonga teknolojisini askeri gücü artırmak amacıyla kullanabileceği şüphesiyle sert ihracat kontrol tedbirleri getirmesi sebebiyle bu tür hedefler son senelerde daha kritik önem arz etmeye başlamıştır.
ABD, geçtiğimiz senenin Ekim ayında Çin’in son teknolojiye uygun yonga üretim makinesine erişmesini engelleyen geniş kapsamlı tüm yaptırımlarını duyurmuştu. Ayrıca Hollanda ve Japonya yani ABD’nin müttefikleri de buna benzer tedbirler almıştı. Fon toplama evresinin birkaç ay boyunca devam edeceği söyleniyor. Büyük Fon’un ilk iki fonunun Çin Telekom ve Çin Kalkınma Bankası Sermayesi gibi yerlerden destek aldığını da eklemiş olalım.
Çin Markalarını Korumaya Devam Edecek
Büyük Fon, seneler içerisinde Çin’in en büyük fabrikalarından iki tanesi olan Hua Hong Yarı İletken ve Semiconductor Manufacturing International Corporation’ın yanında Yangtze Bellek Teknolojileri isimli flaş bellek üreticisi firmayı da finansal anlamda desteklemeye başladı. Fakat onca yatırıma karşın Çin yarı iletken sektörü global tedarik zincirinde dominant bir varlığa sahip olma konusunda tam başarılı olamadı. Yeni fonun sermayesini düzgün bir biçimde yönetmek amacıyla Büyük Fon, en az iki kurumu daha görevlendirmek istiyor.