Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sebebiyle teknoloji dünyasında yaşanan hammadde krizi Raspberry Pi’nin de bu durumdan etkilenmesine sebep oldu.
Pandeminin tüm dünyayı etkilemesi ile beraber yaşanan çip krizi teknoloji dünyasını olduğu gibi daha pek çok sektörün de etkilenmesine sebep oldu. Özellikle de bilgisayar sektörünü etkisi altına alan bu durum Raspberry’i de etkiledi. Küçük boyutu ile ön plana çıkan bir bilgisayar olarak nitelendirilen Raspberry Pi’nin bu kadar popüler olmasının sebepleri arasında uygun fiyat etiketine sahip olması vardır.
Raspberry Pi’nin fiyatı ilk kez arttı
Raspberry Pi CEO’su Eben Upton yapmış olduğu açıklama ile beraber, teknoloji ve otomobil sektörlerinin etkilenmesine sebep olan COVID-19 pandemisinin neden olduğu küresel bileşenlerde yaşanan kıtlık sebebiyle şirketinin ilk fiyat artışı yaptığı belirtildi. Raspberry Pi, geçtiğimiz yıla göre aynı oranda olan 7 milyon adet üretilse de şirketler ürünlerin tedariğini sağlamak adına eskisinden daha fazla bileşen satışı yapıyor. Sonuç olarak ise Raspberry Pi Zero ve Raspberry Pi 4’ün 2GB seçenekleri yetersiz kalıyor.
Söz konusu bu sorunun önüne geçmek için üretici 2 GB Raspberry Pi 4’ün fiyatını 45 dolara çıkarıyor. Upton, bilgisayarlar için gerekli olan bileşenlerdeki fiyat yükselişinin 2GB Pi 4’ü 35 dolara satmanın artık ekonomik olarak pek de uygun olmadığı anlamına geldiğini, bu sebeple de fiyat artışına gittiğini belirtti. Aynı zamanda, müşterilere farklı bir seçenek sunmak adına 1GB varyantını 35 dolara yeniden satmaya başlayacağı belirtildi. Upton, yapmış olduğu açıklama ile beraber sorunun en çok 40nm silikon üzerine kurulu ürünlerini etkileyeceğini de belirtti. Şirketin sahip olduğu bileşenler, sistematik bir şekilde dağıtılması gerektiğinden, Compute Modülü 3; Compute Modülü 3+ ve Raspberry Pi3b’ye öncelik vermeye ve Raspberry Pi 3B +’ı üretmeme kararı aldı.
CEO, söz konusu bu değişikliklerin ardından geçici olduğunu ve fiyatlandırmadaki değişikliklerin kalıcı olmadığını dile getirdi. Bunun yanı sıra “Küresel tedarik zinciri sorunları geçici olduğu için, bu konuyu tekrar gözden geçirmeye devam edeceğiz. Fiyatlandırmayı olabildiğince hızlı bir şekilde eski yerine getirmek istiyoruz” diye belirtti. Bununla beraber şirketi tedarik zinciri sorunlarının 2022 yılı içerisinde devam etmesi bekleniyor.