İşlemci devi Intel ve mobil işlemci şirketi Arm güçlerini bir araya getirerek geleceğe yönelik oldukça önemli bir adım attı.
İki şirket, Intel 18A üretim sürecini temel alarak, düşük güç tüketimi sağlayan “mobil işlemci” tasarımlarına üzerine odaklanmak için iş birliği yaptı. Fikri mülkiyet kullanımının optimizasyonuna yönelik imzalanan bu çok nesilli anlaşma ile nesnelerin interneti, havacılık, otomotiv, veri merkezi gibi birçok alana bakılacak. Fakat bu anlaşma sadece Intel’in döküm servisleri birimine Arm için çip üretmekle kalmayacak. İmzalanan anlaşmaya göre Intel Arm ile çalışan MediaTek ve Qualcomm gibi markalar adına da üretim gerçekleştirilebilecek.
Bu hizmetlere ek olarak; Intel’in Arm lisansına sahip olan kişilere sunacağı destek, yonga levha üretiminin sınırlarını aşarak “yazılım, paketleme ve yongalarını” da bünyesine alacak şekilde genişleme gösterecek. Spesifik olarak bakıldığında Intel Foundry Services’in (IFS) merkezde olduğu bu konuda, Intel’in Arm tasarımları üretmek isteyen şirketlerin tek durağı olmayı ve dünyanın en büyük ikinci işlemci üreticilerinden biri olmayı hedeflediği görülüyor.
Mobil İşlemci Konusunda Güçlerini Birleştiren Intel ve Arm, Anlaşmalarının Jeopolitik Olarak Önem Taşıdığını Belirtti
Intel ve Arm yaptığı açıklamada yapılan anlaşmanın jeopolitik olarak önemli olduğuna yönelik vurgu yapmayı ihmal etmedi. Şirketin yaptığı açıklamada “İki gücün birleşmesine yönelik yapılan bu iş birliğinde, Arm tabanlı CPU çekirdeklerinde mobil yonga tasarımında çalışan dökümhane müşterileri için küresel ve dengeli bir tedarik zinciri oluşturulacaktır.” dedi.
Counterpoint Research’ın 2022 yılının Temmuz ayında yayınladığı yazıya göre, “Modern akıllı telefonlar için kritik öneme sahip olan yonga setlerinin %70 gibi büyük bir ölçeği merkezi Tayvan olan TSMC tarafından üretiliyor. Bu nedenle Tayvan ve Çin arasında hali hazırda var olan gerilimin savaşa dönüşme ihtimali teknoloji dünyasınıda etkileyeceği için, korkuya yol açıyor.” açıklaması yer aldı.