Araştırma şirketi IC Insights tarafından ülke ve bölgelerin çip üretimindeki paylarına yönelik bir araştırma yapıldı. Araştırmada Amerika Birleşik Devletleri’nin tüm dünya genelinde çip üretiminde öncü olduğu ortaya çıkarıldı. Çin’in ise sadece yüzde 4’lük payı ile sanıldığı kadar büyük bir etkiye sahip olmadığı görüldü. Araştırmada şirketlerin hangi ülkelerde üretim yaptığı esas alındı.
Yüzde 54 paya sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, üretim alanı olarak tüm dünya genelinde büyük bir fark yarattı. Amerika Birleşik Devletleri’ni yüzde 22 paya sahip olan Güney Kore, yüzde 9’luk paya sahip olan Tayvan ve yüzde 6 ile Avrupa ülkeleri takip etti. Raporda, mevcut tablonun kısa vadede değişmeyeceği öngörülüyor. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi ise ABD hükümetinin sektöre verdiği destekler ve yarattığı sübvansiyonlar. Bu nedenle önümüzdeki dönemlerde de çip sektörü için üretimde ağırlık ABD’de olmaya devam edecek.
Çin’in sektörde daha büyük bir paya sahip olması bekleniyordu. Sektördeki genel düşünce bu yönde olsa da yüzde 4 ile sınırlı kalan üretim kapasitesi, Çin’deki üretimlerin düşük bir seviyede olduğunu ortaya koydu. Çin’de 2025 yılına kadar ülke ihtiyacının yüzde 70’inin yerel şirketlerden karşılanması bekleniyordu. Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nin uyguladığı yaptırımlar sonucunda, Çin hedeflerinin oldukça gerisinde kaldı.
Zira yüzde 70 olarak belirlenen hedef, 2021 yılı sonu itibari ile ancak yüzde 5.9’a yükseldi. Büyük bir fark olduğu için 2025 yılına kadar aradaki farkın kapanmayacağı öngörülüyor. Sektörel olarak yapılan tahminlerde ise hedeflerin en az 2035 yılına kadar yakalanamayacağı düşünülüyor.
Pandemi etkili oldu
Çin’deki üretimin düşmesi ve sektörde daha düşük bir pay alınmasındaki önemli bir diğer etken Pekin’in sunmuş olduğu katı kurallar. Pandemi ile birlikte katı bir politikanın uygulanmaya başlandığı Çin’de sektörel olarak yatırımların da büyük bir bölümü geciktirildi. Bu da diğer ülkeler ile olan farkın açılmasını neden oldu. Son 31 yıldaki göstergelerde de sektördeki değişim net olarak tablolara yansımış durumda. Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinin pazar payı giderek düşerken, ABD tırmanan grafiği ile dikkat çekmeyi başardı.