Uzayda son yıllarda kullanılmaz halde olan uyduların enkazları büyük bir sorun haline geldi. Bugün yaklaşık 2 bin aktif uydu varken neredeyse 3 bine yakın uydu kullanılmaz halde. Kullanılmayan uydularda 15 bin küçük parça ve 150 bin iz sürülemeyen enkaz parçası bulunmakta. Hal böyleyken uzay, araçlar için uygun bir ortam olma özelliğini kaybedebilir.
İsviçreli uzay şirketi ClearSpace, uzay çöplerini toplamak için dört kollu dev bir robotik uydu kullanarak çöpleri toplamak için Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) müsade aldı. Şirket yaptığı duyuruda dizaynları tamamlama, ekipmanı teminat altına alma ve 2026’da planlanan fırlatma için tam donanımlı ClearSpace-1’i kurmaya başlayacağını açıkladı.
ClearSpace-1 Uzayda Bulunun Çöpleri Toplayacak
Hedefi uzayda bulunan enkaz ve çöpleri toplamak olan uydu, uzaya gitmek için hazırlık yapıyor. Avrupa Uzay Ajansı ve İsviçreli Şirket ile ortaklaşa geliştirilen uydunun 2025-2026 yılları arası uzaya fırlatılması bekleniyor. ClearSpace-1, çöpleri robotik kollarıyla toplayarak Dünya atmosferi içerisine getirip yanmalarını sağlayacak. Ancak sanıldığından çok fazla çöpü barından uzay ortamında bunu yapmak oldukça zor olacak. Uzayda yapılan çalışmaların artmasıyla eşzamanlı büyüyen uzay çöplüğünün giderilmesi için bu gibi çalışmaların artması bekleniyor.
ClearSpace CEO’su Muriel Richard-Noca yaptığı basın açıklamasında “Deneyimli bir Avrupalı Endüstriyel Grup ve Avrupa Uzay Ajansı ile yakın işbirliği ile, bu değerli dönüm noktasına tesirli ve teknolojik açıdan sağlam bir formda ulaşmayı başardık.” dedi.