Türkiye’de geçtiğimiz gün itibariyle resmiyet kazanan sosyal mecralarda dezenformasyonu engellemeyi öngören yasanın ardından Dezenformasyon Bülteni paylaşıldı. İşte resmi olarak paylaşılan Cumhurbaşkanlığı haftanın yalan haberleri…
İlgili haber: Sosyal medya yasası kabul edildi
Cumhurbaşkanlığı haftanın yalan haberleri neler?
Ekim 2022 Dezenformasyon Bülteni kapsamında Cumhurbaşkanlığı haftanın yalan haberleri listesinde yer alan haberler şöyle;
- Sayıştay Raporlarındaki Öneriler Dikkate Alınmadı İddiası
- Soma ve Ermenek Kazalarından Sonra Gerekli İyileştirmeler Yapılmadı İddiası
- Kurum Degaj Yönergesi Uygulanmadı İddiası
- Türkiye’nin 92 Mülteciye Kötü Muamelede Bulunduğu İddiası
- “Adalet Bakanlığı Çocuk İstismarı Verilerini Gizliyor”
- ‘’Muhtarlar Nüfus Kaydında Yabancıları Usulsüz Kaydediyor’’
- “WhatsApp Okundu Bilgisi”
- Niğde’de Bir Kız Öğrencinin Taciz Edilip Bıçaklı Saldırıya Uğradığı İddiası
- “Tunceli’de Beş Adet Portatif Tuvalet için Resmi Açılış Töreni Düzenlendi”
Cumhurbaşkanlığı haftanın yalan haberleri için ne denildi?
Sosyal medyada yer alan haberlerin değerlendirildiği bültende olayla ilgili değerlendirmeler ve gerçek bilgilere yer verildi. Haberlere yapılan açıklamalar kısaca şöyle;
1. Maden kazalarında Sayıştay raporlarındaki öneriler dikkate alınmadı iddiası
Bartın’da yaşanan kazada Sayıştay raporunun dikkate alınmadığı iddialarına yönelik taş tozu serpme çalışmasının yapıldığı, 25 adet su barajının kurulduğu, Sayıştay raporlarındaki önerilerin dikkate alındığu belirtildi.
2. Soma ve Ermenek kazalarından sonra gerekli iyileştirmeler yapılmadı iddiası
Bir sonraki iddia yine maden kazasıyla bağlantılı. Bu iddiaya yönelik ise Soma ve Ermenek kazalarının ardından tüm madenlerde 200 kilometrelik “Hayat Hattı”nın kurulduğu belirtildi. İş güvenliği konusunda düzenlemelerin ve eğitimlerin de yapıldığı belirtildi.
3. Kurum degaj yönergesi uygulanmadı iddiası
Bartın’daki maden kazasıyla ilgili çok fazla paylaşım alan degaj yönergesinin dikkate alınmadığı iddiasında ise Sayıştay’ın 2019’da hazırladığı raporda bilgilendirme amaçlı bu verilerin yer aldığı ve madencilik faaliyetlerinin bu önergeler doğrultusunda yapıldığı belirtildi.
4. Türkiye‘nin 92 mülteciye kötü muamelede bulunduğu iddiası
Paylaşılan görüntülerin gerçek olmadığı, Türkiye’nin mültecilere yönelik bir kötü muamelesinin bulunmadığı belirtildi. Açıklamalarda benzer olayların Yunanistan’da yaşandığı da vurgulandı.
5. “Adalet Bakanlığı Çocuk İstismarı Verilerini Gizliyor” iddiası
Adalet Bakanlığı’nın çocuk istismarı verilerini gizlediğine yönelik bilgilerde ise tüm verilerin belirlenen şekilde paylaşıldığı ve herhangi bir verinin gizlenmediği belirtildi.
6. ‘’Muhtarlar Nüfus Kaydında Yabancıları Usulsüz Kaydediyor’’ iddiası
Sosyal medyada yer alan ve televizyon programında da yer aldığı belirtilen “Muhtarlar nüfus kaydında yabancıları usulsüz kaydediyor” iddiasında ise muhtarlık birimleri için 2006 itibariyle nüfus ilişiğinin kesildiği ve muhtarların böyle bir yetkisinin olmadığı belirtildi.
7. “WhatsApp Okundu Bilgisi” iddiası
“WhatsApp okundu bilgisi” hakkındaki paylaşımlara da değinilen bültende WhatsApp uygulamasında 3 onay işareti gibi durumun olmadığı belirtildi.
8. Niğde’de bir kız öğrencinin taciz edilip bıçaklı saldırıya uğradığı iddiası
Sosyal medyada geniş yer bulan ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ndeki bir kızın taciz ve sonrasında bıçaklı saldırı yaşadığı iddiasının gerçek olmadığı, 120 kamera kaydının incelendiği ve ihbarların değerlendirildiği açıklandı.
9. “Tunceli’de beş adet portatif tuvalet için resmi açılış töreni düzenlendi” iddiası
Bültenin son iddiası ise Tunceli ile ilgili tuvalet açılışı iddiası oldu. Açıklamalara göre Tunceli’de 15 milyon TL tutarında sulama projesi, hayvan içme suyu tesis projesi, mera ve ıslah projesi gibi farklı projelerin açılışı gerçekleştirildi. Yaşam alanları ve konteynerlerin tesliminin de yapıldığı belirtildi. Görüntülere konu olan olayın ise konteyner teslimi sırasında çekildiği ve olayların çarpıtıldığı ifade edildi.