Bilgisayar sistemlerinde farklı dosya türlerinin açılmasında sorun yaşanabilir. Bu dosya türlerinden birisi de Dat dosyasıdır. Peki Dat dosyası nasıl açılır?
Bilgisayarda farklı programlar ve formatlar bulunduğundan dolayı zaman zaman farklı dosya formatları üzerinden işlem yapılması gerekebilir. Bu dosya türlerinden birisi de Dat’tır. Dat dosyalarını açmakta zorlanıyorsanız ya da bu dosyaları nasıl açacağınızı bilmiyorsanız rehberimizi takip ederek kolayca işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
DAT Dosyası Nedir?
DAT dosyası açma işlemlerine geçmeden önce Dat dosyasının ne olduğunu öğrenmek daha iyi bir çözüm olacaktır. Dat dosyaları .dat uzantıları ile gösterilmektedir. İçeriğinde genellikle metinlerin yer aldığı bu dosyalar ilgili yazılım ya da programların nasıl çalışması gerektiğini aktaran bilgileri içermektedir. Kullanıcılar için çoğu zaman ikinci planda olan bu dosyalar, ilgili programlar tarafından kullanılmaktadır. Yapılandırma ayarları gibi pek çok farklı bilginin yer aldığı bu dosyalara uygulamalarda değişiklik yapılmak istendiğinde müdahale edilmesi gerekebilir.
DAT Dosyası Nasıl Açılır?
Dat dosyalarını açmak için farklı yöntemler kullanılabilir. Aşağıdaki seçeneklerden sizin için en uygun olanı tercih ederek adımları takip edebilirsiniz. Böylece Dat dosyalarını açma noktasında sorununuzu kolayca çözebilirsiniz.
Text Editor ile DAT Dosyalarını Açmak
DAT dosyalarının açılmasında en kolay yöntemlerden birisi text editör kullanmaktır. Bilgisayarda hangi text editörünüz varsa bunu tercih edebilirsiniz. Bunun için;
- .dat uzantılı dosyaya sağ tıklayın.
- Birlikte aç seçeneğini seçin.
- Not defterini seçin ve dosyayı açın.
İlgili dosyayı eğer metin bilgilerden oluşuyorsa not defteri ile açarak içeriğine erişebilirsiniz. Bu yöntem hem kolay hem de zahmetsizdir. Hemen hemen tüm bilgisayarlarda not defteri olduğu için birlikte aç demeniz yeterli olacaktır.
Excel ile DAT Dosyalarını Açmak
Dat dosyaları bazen tablolardan oluşabilir. Bu tür durumlarda not defteri yerine Excel ya da benzeri program ile açılması düzenlemelerin kolaylaştırılmasını sağlar. Microsoft Excel ya da aynı işlevi gören alternatifleri ile .dat dosyalarını açabilirsiniz. Bunun için;
Bilgisayarınızdaki Excel uygulamasını açın.
Uygulamanın menüsünden Dosya> Aç adımlarını takip ederek .dat dosyasını seçin.
Eğer aç kısmında .dat uzantısını göremiyorsanız açma ekranının alt kısmında yer alan Tüm Excel Dosyaları seçeneğini “Tüm Dosyalar” olarak değiştirin.
Apple Modellerinde DAT Dosyalarını Açmak
iPhone ya da iOS sisteminin kullanıldığı mobil cihazlarda .dat dosyasını açmanız gerekebilir. Bunun için en yaygın ve güvenilir yöntem TNEF’s Enough kullanmaktır. Bu işlemleri için ise uygulama markete girerek aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Arama bölümüne “TNEF’s Enough” yazın.
Uygulamayı indirerek cihaza kurun.
Uygulamayı açarak açmak istediğiniz .dat dosyasını seçin.
Kısa yükleme ekranının ardından .dat dosyası açılacaktır.
Açılacak dosya içerisinde istediğiniz işlemleri yapabilirsiniz.
Android Telefonlar ve Tabletlerde DAT Dosyasını Açmak
Eğer cihazınızda Android işletim sistemi bulunuyorsa bu sefer kullanmanız gereken uygulama File Viewer for Android uygulamasıdır. Küçük bir araç olan uygulamayı uygulama markette bulabilirsiniz.
Google Play Store’u açın.
Arama bölümüne “File Viewer for Android” yazın.
Uygulamayı indirin ve kurun.
Ardından uygulamanın istediği izinleri vererek uygulamayı kurun.
Uygulamayı açtıktan sonra menü üzerinden dosya aç seçeneği ile .dat uzantınızı seçerek açın.
.Dat Dosyası Virüs mü?
.dat dosyalarını açma noktasında cihazınızın türüne göre yukarıdaki seçeneklerden birisini seçebilirsiniz. Dosya açma dışında .dat dosyasıyla ilgili merak edilenlerden birisi de .dat dosyasının virüs olup olmadığı, tehlikeli olup olamayacağıdır. Bu dosyaların herhangi bir tetikleyicisi, aktif bir kod çalıştırması mümkün değildir. Bu nedenle normal olarak programların kullandığı .dat dosyaları virüs içermez. Ancak çeşitli hack teknikleri ile virüslerin .dat uzantılı olarak görünmesi sağlanabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle özellikle güvenilir olmayan kaynaklardaki bu dosya türlerine karşı dikkat edilmelidir.