Teknoloji ilerledikçe yeni buluşlar bilimkurgu senaryolarından fırlamış gibi hayatımıza dahil olmaya devam ediyor. Günümüzün en büyük problemlerinden biri olan depolama sorununa bilim insanlarından şaşkınlık verici bir çözüm geldi. Veriler artık DNA’larda saklanabilecek! İşte detaylar;
Bulut depolama hizmetleri güvenli mi?
Depolama ihtiyacı dünya genelinde hızla artmaya devam ederken teknoloji dünyasından ve bilim insanlarından bu konu hakkında yeni çalışmalar gelmeye devam ediyor. Yapılan araştırmalar 2030 senesinde kadar depolama kapasiteleriyle talepler arasındaki farkın 7.8 milyar petabaytı aşacağını gösteriyor. Bu durumun gerçek olması da yeni verilere yer açmak adına eskilerin silinmesi anlamına geliyor. Böyle bir senaryo özellikle yapay zeka teknolojilerini kullanan şirketler için büyük bir risk oluşturmakta.
DNA temelli depolama alanlarıyla sınırsız alan sunulabilir
Dijital cihaz çeşitliliği, loT sensörleri tarafından üretilen veri hacmi günden güne çok ciddi bir oranda artmaya devam ediyor. İşletmeler bu alandaki kritik sorunu çözebilmek adına oldukça mesai harcasada geliştirilen çözümlerin bir noktada yetersiz kalacağı düşünülüyor. SDD ve HDD sunucuları ve veri ayrgıtları şimdilik kullanıcıların ihtiyacı olan verileri güvende tutmak konusunda yeterli olsa da hızla ilerleyen teknoloji de bu çözümler bir noktada etkisini kaybedebilir.
Özellikle depolama söz konusunda olduğunda LTO’lae öne çıkmakta. Düşük maliyetle oldukça cazip bir seçenek olan LTO’ların en büyük dezavantajı ise verilere sadece sıları olarak erişim sağladığından bazı dosyalara ulaşmayı zor hale getirmedi. Günden güne artan depolama sorunuyla ilgili araştırmalar yapan bilim insanları ise yeni çözümler sunmaya devam ediyor. Bu konuda bugüne kadar en umut vadeden çalışmlardan biri de DNA temelli depolama.
Tüm canlı organizmaların temel yapı taşı olan DNA, adenin (A), guanin (G), sitozin (C) ve timin (T) olmak üzere dört yapı taşından oluşmaktadır. Bir merdiven basamakları gibi birbirine bağlanan bu yapı taşlarının depolama sorununa çözüm olabileceği düşünülüyor.
Araştırmalar bir gramlık DNA’nın 215 PB (220.000 TB) veri depolayabildiği ymnünde. Bu teknoloji üzerinde çalışan ve hayata geçirmek için dev yatırımlar yapan Twist Bioscience’ın CEO’su ve kurucu ortağı Emily Leproust konu hakkında şu açıklamayı yaptı;
DNA, depolamada en önemli üç şeyi sunma vadediyor: ultra yüksek yoğunluk, makul maliyet ve sürdürülebilirlik. Önümüzdeki yıllarda öngörülen 7 milyar doların üzerindeki depolama talebini karşılamak için yeni bir teknolojiye ihtiyaç duyacağız.
Kulağa çılgınca bir teknoloji gibi gelse de DNA temelli depolama ilerde hayatımızın bir parçası olabilir gibi görünüyor. Peki sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?