Akıllı telefonlar için yapılan yeni bir araştırmada, ebeveynlerin akıllı cep telefonu kullanımının çocuklarda nasıl bir etki yarattığı incelendi.
Tel Aviv Üniversitesi’nden akademisyen Katy Borodkin önderliğinde yapılan araştırmalara anneler dahil edildi. 2 ve 3 yaşında çocukları olan anneler ile yapılan araştırmalarda özellikle akıllı telefonlar ile uğraşanların çocukları ile daha az vakit geçirdiği ve çocuklarla etkileşim kurmaktan kaçındığı belirtildi. Bilim insanları yaptıkları bu araştırma sonrasında ise özellikle uzun vadede bu durumun çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini söyledi. Üstelik araştırmada herhangi bir olumsuzluk ya da sonuca etki edecek bir durumun olmaması adına testten tamamen habersiz olan anneler ile çalışma gerçekleştirildi.
Telefon kullanımıyla birlikte iletişim kopukluğu yaşanıyor
Araştırmanın sonuçlarının yayınlanması ile birlikte dünya genelinde büyük bir ilgi uyandırıldı. Telefonlar, anne ile çocuk arasındaki iletişimi 4 kata kadar azaltabiliyor. Bu da ilişkilerin günden güne zayıflamasını ve anneler ile çocuklar arasında kurulan bağın zayıflamasına neden oluyor. Ebeveynleri ile yeteri derecede iletişim kuramayan çocuklar ise kelime bilgisinden öz güvensizliğe kadar pek çok farklı olumsuzluğa maruz kalıyor.
2 ve 3 yaşın, çocukların kişisel gelişimi için çok özel bir dönem ve yaş olması, bu dönemde yapılacak her bir davranışın ve hareketin önemli olduğunu gösteriyor. Sosyal norm ve etkileşim kazanımlarında bu yaşların önemli olduğunu belirten uzmanlar, anneler ile birlikte ebeveynlere bu konuda önemli bir görev düştüğünü söylüyor.
Bu alanda çok fazla bir araştırma yapılmadığı ancak yapılan araştırma ile birlikte oldukça olumsuz sonuçlara ulaşıldığını belirten uzmanlar, önümüzdeki dönemlerde yapılacak yeni araştırmalar ile birlikte bu çalışmaların destekleneceğini de ifade etti. İlerleyen dönemlerde yapılacak yeni araştırmalar ile birlikte bu konudaki durum daha da derinleştirilecek.