Dünya genelinde akıllı telefon kullanımı ve popülerliği artmaya devam ederken, aynı şeyleri satış için söylemek zor olacaktır. Google gibi global şirketler ise kullanıcılar için işlevsel şeyler geliştirmeye gayret gösteriyorlar. Bu durumlardan birisi ise akıllı telefonların henüz ulaşamadığı yerler oluyor. Bunun için KaiOS adlı yeni bir mobil işletim sistemi ile yeni bir soluk getirmesi düşünülüyor. Özellikle Hindistan gibi gelişim sürecinde olan ülkelerde iOS’u geçtiğini belirtelim. Google’dan 22 milyon dolar fon sağlayan KaiOS nedir ve bu işletim sistemi ne gibi özelliklere sahip bu içeriğimizde sizlere bunlardan bahsedeceğiz.
En Popüler KaiOS İşletim Sistemi Hakkında Detaylar
KaiOS, bir mobil işletim sistemidir. Firefox OS’un topluluk odaklı bir sürümü olan ve Boot to Gecko’ya inşa edilmişti. Web tabanlı bir platform olduğu için KaiOS işletim sistemini çalıştırmak için çok büyük bir donanıma gerek olmuyor. Bunun için 256 MB gibi minumum hafıza seviyesi yeterli oluyor. KaiOS üzerinden WhatsApp gibi modern uygulamaların kullanıcılara eriştirilmesi hedefleniyor. Bu sebeple bu sistemin arayüzü fiziksel tuşlara ve dokunmatik olmayan ekranlar için tasarlanmış durumda. Ayrıca KaiOS veri şirketlerinden faydalanmak için LTE – 4G ödemeleri için NFC ve Çift-SIM uyumluluğu ile beraber Wifi bağlantısına da destek sunuyor.
KaiOS destekli modellerden olan Reliance’in JoPhone modeli Hindistan üzerinde 20 dolara satılıyor. Mobil işletim sistemleri arasında Android ve iOS platformlarına göre KaiOS’un farkını ise HTML5 uygulama mağazası oluşturuyor. Öyle ki geliştiricilerin KaiOS için güçlü web uygulamaları oluşturması sağlanmış durumda. Sistem açık bir yapıya sahip olduğu için dünya genelinde Alcatel, Nokia ve diğer markalar tarafından temin edilebiliyor. KaiOS uygulama mağazasında indirilebilir olan oldukça fazla uygulama bulunuyor. Ancak uygulamaların bazı özellikleri kısılmış olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada Twitter ve Facebook uygulamaları üzerinden canlı yayın özelliği bulunmuyor.
KaiOS şu uygulamaları sunar:
- Youtube
- Google Haritalar
- Google Asistan
- Google Arama
- WhatsApp (OEM bağımlı)
- The Weather Channel
- Danger Dash ve Real Football Runner gibi birkaç Gameloft oyunu