Başta da belirttiğimiz gibi, birkaç tür web hosting hizmeti vardır. Web hosting türleri, web sitenizin ne kadar hızlı ve profesyonel olacağını belirleyecektir. Bununla birlikte, 5 ana web hosting türü vardır:
- Paylaşımlı
- Dedicated (Özel)
- Bulut
- VPS
- Bayi
Web Hosting Türleri
Paylaşımlı hosting
Paylaşımlı hosting, en ucuz web hosting türüdür ve küçük bir işletmeniz ve kısıtlı bir bütçeniz varsa mükemmel bir çözümdür. Kurulumu kolay olduğu için hemen hemen tüm hosting sağlayıcıları bu seçeneği sunar.
Layman’ın ifadesiyle, paylaşılan hostingi seçerseniz, aynı sunucuyu diğer web siteleriyle paylaşacaksınız. Bu, web siteniz için konut alanının sınırlı olacağı ve platformunuza çok fazla özellik ekleyemeyeceğiniz anlamına gelir. Siteler, sunucudaki tüm kaynakları paylaşır.
Paylaşımlı bir hosting seçerken önemli bir ipucu, cpanel işlevselliğini ücretsiz olarak sunduğundan emin olmaktır. Bazı şirketler cpanel için ekstra ücret alıp almadıklarını açıkça belirtmiyorlar. Ancak, Hostinger gibi saygın şirketler, her zaman hosting paketleri ile cpanelsağladığı bilinmektedir.
Dedicated hosting
Dedicated hosting genellikle en iyi hosting hizmeti olarak anılır ve nedenleri şunlardır: Birkaç şirketin aynı sunucuyu paylaştığı paylaşımlı hosting’ten farklı olarak dedicated hosting’i seçerseniz, tüm sunucuya sahip olursunuz.
Konu daha iyi güvenlik olduğunda, bu açık ara en iyi seçenektir, ancak kelimenin tam anlamıyla yüksek bir bedeli vardır. Dedicated hosting hizmetleri, Paylaşımlı hosting hizmetlerinden çok daha pahalıdır. Büyük trafiğe dayanabildikleri ve istikrarı ve optimum hızı koruyabildikleri için genellikle daha büyük şirketler ve küresel markalar tarafından kullanılırlar.
Sınırlı trafiğe sahip bir birey veya küçük bir işletmeyseniz, yararlanamayacağınız ekstra hizmetler için fazla ödeme yapacağınız için dedicated hosting seçmenize gerek yoktur.
Bulut hosting
Bulut hosting, listeye en son eklendi ve son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Bu seçenek, birbirine bağlı birden çok sunucuda çalışır ve tümü son derece makul bir fiyata güvenilir bant genişliği ve sonsuz depolama sunar. Yüksek bir fiyata gelse de verimliliği, birçok şirketin özellikle de büyük işletmelerin bu seçeneğe yönelmesinin nedenidir.
VPS hosting
VPS olarak da bilinen Sanal Özel Sunucu, paylaşımlı ve dedicated hosting arasında bir köprüyü temsil eder. İşte nasıl yaptığı: Bu seçenek sayesinde size dedicated hosting hizmetinin kaynakları sağlanacak, ancak birden fazla kullanıcısı olan bir sunucu üzerinde çalışıyor olacaksınız.
Şimdi, birçok kullanıcının genellikle VPS’yi VPN ile karıştırdığını belirtmek önemlidir. Kısaltmaları benzer olsa da, bunlar tamamen farklı iki şey/süreçtir.
Az önce bahsedildiği gibi VPS, paylaşımlı ve dedicated hosting arasında köprü görevi gören bir hosting hizmetidir. Öte yandan VPN, Sanal Özel Ağ anlamına gelir ve çevrimiçi güvenliklerini artırmak isteyen kişiler tarafından kullanılan bir araçtır.
VPN’ler, masaüstü cihazınızın IP’sini ve konumunu maskeler. Bilebileceğiniz üzere, her cihazın kişisel kimlik görevi gören bir IP adresi vardır. Bu araçlar IP’nizi değiştirir ve bunu yaparken çevrimiçi güvenliğinizi artırır.
Hosting bayiliği (Reseller hosting)
Beşinci ve son web hosting türü reseller hosting olarak adlandırılır ve bu seçenekle hesap sahibi sunucu depolamasının bir kısmını üçüncü taraflarla paylaşabilir. Bu genellikle hesap sahibi web hosting’in tüm potansiyelini kullanmadığında ve bu nedenle sunucuyu “kiralayarak” ekstra para kazanmaya karar verdiğinde yapılır.
Üçüncü şahıslar belirli bir fiyat karşılığında CPU, bant genişliği, disk alanı vb.’nin bir kısmını alırlar. Bu tür hosting’in en büyük avantajı, hem sahibi hem de biraz alan arayan üçüncü taraf için oldukça ucuz ve faydalı olmasıdır.
Küresel çip sıkıntısı yeni yılı olumsuz etkileyebilir
Artıları ve eksileri
Hayattaki her temel belirli avantaj ve dezavantajlarla birlikte gelir ve web hosting’te de durum farklı değildir. Web hosting türleri arasında bazı artılar ve eksiler var ve bu kılavuzu olabildiğince ayrıntılı hale getirmek istediğimiz için hikayenin her iki tarafını da paylaşmak zorunda hissediyoruz.
Web hosting türleri artıları
- En iyi web sitesi performansı
- Uygun fiyatlar
- Uygulamalı destek
- Profesyonel Görünüm
Web hosting türleri eksileri
- Bir hizmetten diğerine geçmek için karmaşık olması
Gördüğünüz gibi, bir web hosting hizmeti kullanmanın getirdiği pek çok avantaj var ve tüm bu artılar platformunuzun çok daha profesyonel görünmesini sağlayacak ve böylece büyümenize yardımcı olacaktır. Web hosting ile gelen tek dezavantaj, bir hizmetten diğerine geçiş sürecinin karmaşık olabilmesidir.
Diyelim ki paylaşımlı hosting ile başladınız, ancak platformunuzun trafiği artıyor ve şimdi, trafiğe dayanmak için dedicated hostinge ihtiyacınız var. Geçiş ve entegrasyon sürecinin tamamlanması birkaç hafta sürebilir ve yüksek bir bedele mal olabilir.