Dizüstü bilgisayarlar uzun süreli kullanımın ardından yavaşlayabiliyor. Bilgisayarınızı hızlandırıp daha hızlı bir hale getirmek için yapmanız gerekenler yazımızda yer alıyor. Bilişim teknolojileri dünyasında her şey son derece hızlı bir şekilde ilerliyor. Her yıl yeni cihazlar raflarda yer alırken herkesin bu yeni ürünlere sahip olmak için yeterli bütçesi yoktur. Eski bilgisayarınızı hızlandırıp kullanmaya devam etmek için uygulayacağınız çeşitli yöntemler bulunuyor.
Çok eski bir dizüstü
Burada yer alan bilgisayar Acer tarafından 2013 yılında piyasaya sürülen Aspire One modelidir. Bu model sınıfı cihazları Intel tarafından Atom işlemci platformu üzerinde kurulan bir taşınabilir bilgisayar türüdür. Oldukça hafif, küçük ve taşınabilir dizüstülerin yaygınlaşmasını düşünen Intel, bunun için Atom işlemci platformu üzerine kurulan netbook sınıfının üreticiler arasında benimsenmesi için hali çaba sarfetmişti. Tüketiciler bir dönem bu fikre oldukça yatkındı ve raflar adeta netbook ile doluydu. Öyle ki o zamanın teknolojisiyle üretilen bu cihazlar beklentileri karşılayacak performansı sunmadı ve netbook geri planda kaldı. Ardından ise ultrabook sınıfı cihazlar daha güçlü ancak daha pahalıydı. Fakat belirli bir performansı sundukları için önemli bir tüketici kesiminin takdirini kazandılar ve üretimde kalmayı başardılar.
Hafızayı tazeleyin
Intel’in Atom işlemci platformu telefon, tablet ve netbook gibi mobil cihazlara yönelik olarak tasarlanmıştı. Çok düşük voltajlı olan bu işlemci ailesi, o zaman için bile pek güçlü sayılmazdı. Ancak netbook sınıfı dizüstülere esas darbe vuran unsur, işlemci dışındaki donanımların da hayli zayıf kalmasıydı. Çoğu netbook 1 GB DDR3 RAM ile geliyordu, bu miktar o zamanki en güncel işletim sistemi olan Windows 7 için bile pek yeterli değildi. Veri depolama için kullanılan klasik sabit diskler ise çoğu zaman envanterdeki en ucuz ve en yavaş modeller oluyordu. Veriye erişimi iyice yavaşlayan Intel Atom işlemcilerin performansının daha da düşmesi şaşırtıcı değildi. Tabii SSD deyince hemen aklınıza çok büyük kapasiteli ve hızlı, pahalı bir model gelmesin. 120 GB kapasiteli giriş seviyesi bir SSD bile bu cihaz için büyük bir performans güncellemesi olacaktır ve iş görecektir. Aynı şekilde 1 yerine 2 GB kapasiteli bir RAM modülü takmak da performansa etki edecek, en azından cihazı Windows 10 çalıştırabilir hale getirecektir.
Dikkat edilmesi gereken bir konudur
Bu tür cihazların çoğu 1 GB RAM ile piyasaya sürülüyordu, nadiren 2 GB RAM takılı modeller de bulunabiliyordu. 4 GB ile çalışmamasının sebebi muhtemelen tasarım olarak hiç bir zaman o kadar fazlasını kullanacak şekilde tasarlanmamış olmalarıdır. Ucuz olması hedeflenen bir cihazda 4 GB RAM kullanmak, muhtemelen o dönemde üreticilere mantıksız gelmişti ve tasarımı da buna göre sınırlandırmışlardı. Sonuç olarak bu cihaza giriş seviyesi bir SSD ve 2 GB DDR3 RAM takarak, onu Windows 10 kurulabilir ve bir süre daha kullanılabilir hale getirdik. Tabii ki Windows 10 kurulumunu da videoda göreceksiniz. Ancak esas nokta şu ki, bir kaç yüz lira masrafla bu cihazı hayatta tutmak mümkün olabildi. Performans olarak biraz daha fazlasını sunan en temel seviye yeni bir dizüstü bilgisayarı satın almak ise bugünün fiyatlarıyla bir kaç bin liraya çıkabilirdi.