Excel’de veriler nasıl tahmin edilir? Excel veri tahmini ile neler yapabilirsiniz? Bunu size ayrıntılı olarak açıklıyoruz.
Bilinmesi gereken Excel formülleri
Excel artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu. Birçok iş ilanında işverenler, iş arayanların Excel’i bilmesini ister. Excel, veri işleme, tahmin ve istatistik üretimi için bir kurtarıcıdır.
Hatta kod yazabileceğiniz Excel’de verileri tahmin edebilirsiniz. Aslında, birçok kişi verileri Excel’de nasıl değerlendireceğini bilmiyor. Ancak Microsoft Excel göründüğü kadar basit bir program değildir. Peki Microsoft Excel’deki verileri nasıl değerlendiriyorsunuz? Birlikte görelim.
Microsoft Excel’de veriler nasıl değerlendirilir?
- Önce yeni bir Excel belgesi oluşturun.
- Ardından verileri en az 2 satır ve 3 sütun içeren tabloya girin.
- En az iki veri sütunu tarih, biri sayısal olmalıdır.
- Yukarıdaki Veri sekmesine gidin.
- Veri sekmesine tıklayın.
- Açılan bölümde Tahmin sayfası seçeneğine tıklayın.
- Tahminler Excel’de görüntülenir.
- İşlem tamamlanacak.
Excel’de de yukarıda bahsettiğimiz adımları takip ederek verileri tahmin edebilirsiniz. Microsoft Excel’de verileri tahmin etmek oldukça basittir ancak zaman aralığı size yetmiyorsa Ayarlar bölümünden veri tahmini ile ilgili ayarlamalar yapabilirsiniz. Ayrıca, Microsoft Excel’de verileri tahmin etmek için sayısal olmayan sözlü verileriniz varsa, yani kelime benzeri bir ifadeniz varsa, ek veya geçmiş verileri tahmin etmek için her kelimeye veya sözlü ifadeye bir sayı atayabilirsiniz.
Excel ile yaptığımız veri tahminlerini çubuk grafiğe, çizgi grafiğe veya istediğiniz herhangi bir grafiğe dönüştürebilir ve bu grafik üzerinde verileri görselleştirebilirsiniz. Bu sayede verileriniz çok daha anlaşılır olacaktır.
Yine Excel’de bir veriyi tahmin edebilmek için en az 3 sütun ve 2 satır olması gerektiğini, bu satırlardan birinin tarih diğerinin sayısal veri olduğunu hatırlatırız. Aşağıdaki görsellerde excel verilerini nasıl değerlendireceğinizi görebilirsiniz.
Excel’de hangi veri tahminleri yapılabilir?
Bu soru oldukça geniş olsa da Excel ile bir çok veri tahmini yapabilirsiniz. Örneğin: borsa tahminleri yapabilir ve geleceğe yönelik işlemler yapabilirsiniz. Excel hata yapabilir. Bu nedenle Excel ile veri tahminleri yapılırken geçmiş verilerin geleceğe yönelik tahminlerinin doğrulanması, verilerin çok daha anlamlı hale getirilerek ileriye dönük veri tahminlerinin yapılması gerekmektedir. Tabii ki, borsa, Excel veya yapay zeka tahmin sistemleri gibi riskin doğrudan ele alındığı bir yere güvenilmemelidir.