Google, halihazırda pek çok ülkede kullanıma açılmış yapay zeka destekli orman yangını sınır takibi sistemine Türkiye dahil 15 ülkeyi de dahil etti.

Sistem, Yangın Alanlarını Takip Ederek İnsanları Uyarıyor

Artık Türkiye’de de aktif olan bu yangın takip sistemi sayesinde yangının ilerlediği alanları izleyip o çevredeki insanları bildirimler ile uyarmayı amaçlıyor.

Sistemini aktif ettiği toplam 14 ülkede yani; Karadağ, Bosna Hersek, Hırvatistan, İtalya, Fransa, Yunanistan, İspanya, Andorra, Monako, Portekiz, Ruanda, Slovenya, Kıbrıs, Kenya ve Türkiye’de bu sistem yapay zekayla çalışıyor ve kullanıcıları yangın hakkında zamanında uyarmayı hedefliyor.

Orman yangını takibi sistemi ile, yangın sınırlarını gösteren sonuçlara ulaşılıyor. Bu sonuçlar, çeşitli veri ve görüntülerden destek alarak yangınların kapsamını daha doğru bir şekilde belirliyor. Sistem, kullanıcılarına yangınlarla ilgili zamanında ve yerel bilgi sağlamak amacıyla konum tabanlı bildirimler sunuyor. Bu sayede, hem yerel halk hem de turistler, yangın tehlikesi bulunan bölgelerde güvende olmak için gerekli bilgilere erişebiliyor.

Yangının yaşandığı sınırlar daha net bir şekilde tespit ediliyor.
Yangının yaşandığı sınırlar daha net bir şekilde tespit ediliyor.

Google’ın Yapay Zekâ Destekli Yangın Takibi Nasıl Bir Sistemle Çalışıyor?

Google’ın yapay zeka destekli yangın izleme modeli, özellikle uydudan çekilmiş görüntüler olmak üzere çeşitli veri kaynaklarını kullanarak eğitiliyor. Bu model, yangından sonra oluşan yanık alanlarını da çözümleyerek, yangının yaşandığı sınırları daha net bir şekilde tespit edilmesine katkıda bulunuyor. Diğer yapay zeka modelleri, yangının çıkıp çıkmadığını veya aktifliğini doğrulamak için kullanılıyor ve böylece yalnızca uydu görüntülerine dayanan bir sistemin, yapay zeka desteğiyle daha da güvenilir sonuçlar vermesine yardımcı oluyor.

Google, Bu Sistemle 40’dan Fazla Yangını Tespit Etti

Google, bu yaz yeni özelliğini aktif ederek Güney Avrupa’da 40’tan fazla yangını haritaladı. Yunanistan, İspanya ve Kıbrıs’taki yangınlar da dahil olmak üzere pek çok yangın bu sistem aracılığıyla takip edilip bildirildi. Henüz ilk haftadan, Avrupa ve Afrika’daki yangınlarla ilgili bilgilendirmeler yaklaşık 1.4 milyon kullanıcıya ulaştığı açıklandı.

Bu sistemi önceden iyi kalitede sonuçlar aldığı, yagından etkilenen ülkelerde başlattı. Gelecekte, bu sistemi geliştirip daha fazla ülkeye açılmayı ve yangınlar hakkında hayati bilgileri tam zamanında paylaşmayı amaçlıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir