Bitcoin’in hash oranı, geçtiğimiz yılın ilk gününde belirlenen orana göre yüzde 45 oranında artarak rekorunu bir kez daha tazeledi. Bunun yanı sıra zorluk seviyesi ve elde edilen toplam gelirde de bir artış söz konusu oldu.
Kripto para sektörü ile yakından ilgilenenlerin bileceği üzere, yeni bir Bitcoin üretmek için çalışan makinenin çalışma hızına ‘hash oranı’ veya bir diğer adıyla ise ‘karma oranı’ deniyor. Yeni kripto paraları üretmek için saniye başına denk düşen toplam işlem gücünü gösteren hash oranının ve buna karşılık anlık işlem gücünün de yüksek olması ise o blockcoinin pek çok çeşitli saldırıya karşı daha güvenli olduğu anlamına geliyor. İşte söz edilen bu hash oranı, geçtiğimiz hafta sonu içerisinde tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Bunun ardından ise Bitcoin için ne kadar çalışılması gerektiğini gösteren bu zorluk seviyesi ve elde edilen toplam gelir miktarı da rekor seviyeye kadar çıktı.
Hash oranı, geçtiğimiz yıla göre yüzde 45 oranında arttı
Riot Games davasında anlaşma sağlandı
İlk bloğu 3 Ocak 2009’da kazanan Bitcoinîn hash oranı, yeni yıla girilmesinin ardından 207,53 EH/s seviyesine çıkarak adeta rekorunu tazeledi. 2021 yılının ilk gününde yaklaşık olarak 140 EH/s düzeyinde olan hash oranı ile karşılaştırıldığında bu, yüzde 45’ten daha fazla bir artış olduğu anlamında gelir. Nisan 2021’de 190 EH/s’ye kadar çıkan bu hash oranı, Çin’in kripto para madencileri için uyguladığı yasak ve yaptırımların ardından Haziran 2021’de 57 EH/s seviyesine kadar inerek büyük bir düşüş yaşandı.
Çin’in kripto para sektörü için uygulamış olduğu bu baskı sonucunda ise ülke içerisinde pek çok kripto para madencisi ABD ve Kazakistan gibi gitmişti. 2022’nin ilk gününce hash oranının 200 EH/s değerinin üzerine çıkması ise Haziran 2021 yılında yaşanan düşüşün ardından şimdi ise üç buçuk katlık bir toparlanma olduğunu gözler önüne seriyor.
Elbette ki hash oranının düzelmesi, yeni Bitcoin üretmenin de ne kadar zorlaştığını gösteren önemli ayrıntılardandır. Yapılan son güncellemenin ardından 24.2 trilyonun üzerine çıkan bu zorluk seviyesi, Mayıs 2021’de elde edilen 25 trilyonluk rekor rakama yaklaşmış durumdadır. Zorluktaki bu artış ise elde edilen toplam gelir miktarının artışını gösteriyor. The Block tarafından aktarılan verilere göre Bitcoin madencilerinin 2021 yılı içerisinde elde etmiş oldukları bu toplam gelir, bir önceki yıla göre yaklaşık olarak yüzde 250 şeklinde bir artış ile 16 milyar dolardan fazladır.