HDR görüntüleme teknolojisinin oyun endüstrisindeki etkisi ve HDR oyunlarının geleceği olarak görülüyor.
HDR (Yüksek Dinamik Aralık), son yılların en ilginç görüntüleme teknolojilerinden biridir. Deneysel bir özellik olarak başlayan HDR, düzenli olarak TV’lerin ve monitörlerin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Film ve TV yapımcıları geniş koleksiyonlarını HDR formatında dağıtılmaya başlaması pek çok şeyi değiştirdi.
Elbette çoğu görüntü işleme tekniği gibi oyunlar da HDR teknolojisine hızla adapte oldu. Teoride HDR video ile aynı mantıkta çalışan HDR oyunculukta, bunları uyguladığınızda işler biraz kafa karıştırıcı oluyor.
Normal şartlar altında HDR oyunlarının, tıpkı HDR filmler gibi yüksek kontrast, zengin renkler ve yüksek parlaklık sunarak daha sürükleyici ve gerçekçi bir deneyim sunması bekleniyor. Ancak HDR oyunlarının görüntü kalitesini birçok faktör etkiler. Oyun oynamak için kullandığınız ekrandan, HDR oyunlarının sunduğu kaliteyi birçok faktör değiştirebilir.
Oyun cihazı
HDR oyunlarına erişmenin önündeki en büyük engel, çoğu yeni teknoloji gibi bütçedir. HDR oyunları, HDR’yi destekleyen bir oyun cihazı gerektirir. Konsollar söz konusu olduğunda, Xbox One S bu özelliği ilk kez tanıttı. Sony, bu adıma HDR destekli PS4 Pro’yu duyurarak yanıt verdi. Sony daha sonra HDR desteğinin standart PS4 cihazları için bir yazılım güncellemesiyle sunulacağını duyurdu.
Önceki nesil konsollar HDR’yi desteklemiyordu. Bu nedenle, HDR klavye deneyimi için mevcut nesilden başka bir seçenek yoktur.
PC platformu ise yıllardır HDR görüntü emülasyonu sunuyor. Gerçek HDR’den farklı olarak bu alternatif, HDR’den beklenen üstün renk performansını sunmayabilir.
Ekran Donanımı
Oynattığınız cihazın HDR’yi desteklemesi, HDR oynatmanın sadece ilk adımıdır. Kullandığınız monitör veya TV’niz de HDR’yi desteklemelidir.
LG’den sınıfında uygun fiyata sahip ilk HDR oyuncu monitörü
HDR TV’ler ve monitörler 2015 civarında piyasaya sürüldü. Kullandığınız görüntüleme donanımı 2015’ten daha eskiyse bir HDR oyunu satın almanız gerekecektir.
HDR Televizyonları artık teknoloji mağazalarında bulmak çok kolay. Ne yazık ki, TV’nizde HDR damgası olması, HDR teknolojisinin tüm potansiyelini ortaya çıkardığı anlamına gelmez. HDR teknolojisi için endüstri standardı olmadığı için satın aldığınız HDR TV’ler aynı HDR performansını sunmayabilir.
HDR standardını tanımlamak için kullanılan tek standarda Ultra HD Premium adı verilir. Samsung ve Netflix gibi donanım ve içerik üreticileri tarafından piyasaya sürülen bu standarda sahip TV’ler, mükemmel bir HDR deneyimi sunmasa da piyasadaki en iyi performansı sunuyor. En iyi HDR performansı için satın aldığınız TV’nin Ultra HD Premium mührüne sahip olduğundan emin olun.
Ultra HD Premium standardı gereksinimleri çok yüksek olduğu için piyasadaki çoğu TV’de bu standart bulunmamaktadır. Sahip olduğunuz şey genellikle oldukça pahalıdır. Neyse ki, ortalama HDR oyunları için son teknoloji TV’ler gerekli değildir.
ekranlar bu alanda biraz daha kolaylık sunuyor. Bugün, bir HDR monitör satın almak isteyen bir kullanıcı, AMD FreeSync 2 veya G-Sync HDR arabelleğine sahip bir monitör satın alabilir ve HDR oyunlarına hızlı bir giriş yapabilir.