Xiaomi, akıllı cihazları tek bir sistem ile kontrol edebilmek adına özel işletim sistemini geliştirdi. Peki HyperOS nedir, HyperOS özellikleri neler? İşte detaylar.
2017 yılı itibariyle geliştirilmeye başlanan HyperOS, 2023 itibariyle tanıtıldı. Xiaomi modellerinin tümünü tek bir çatı altında toplamak adına atılan bu adım şu anda yaygınlaşmaya başlamış durumda. Yeni güncellemeler, geliştirmelerle birlikte teknoloji dünyasında HyperOS ne olduğu da daha fazla gündeme gelmeye başladı.
HyperOS Nedir?
HyperOS araçlardan evlere kadar tüm akıllı cihazları kullanmak için geliştirilen bir işletim sistemidir. Xiaomi, Redmi ve POCO gibi markalarda kullanılan HyperOS, her gün geliştirilerek yeni özellikler kazanıyor. HyperOS tanıtımında yer alan ifadelere göre sistem daha fazla bilgi işlem yapılmasına imkan tanıyor ve böylece performansı da arttırıyor. Küçük dosya boyutlarıyla diğer işletim sistemlerine göre daha iyi performans sunabilen ve optimize edilmiş olan HyperOS, güvenlik noktasında da özel uygulama ve araçlara sahip. Yazılımsal anlamda ise yeni sistem, Linux ve Xiaomi Vela üzerine inşa edildi.
HyperOS’un MIUI’den Farkı Nedir?
HyperOS ile MIUI birbirinden farklı bir sistem. MIUI Android sistemine bağımlı ve onun üzerine inşa edilen bir arayüz. Ancak HyperOS bunun tamamen ters bir yazılım mimarisine sahip. AOSP yani Android Açık Kaynak Projesi olarak duyurulan bu sistem, bu özelliğiyle tamamen ayrılıyor. Google kısıtlamalarını ortadan kaldıran HyperOS, özellikleri seçme konusunda esneklik sağlıyor. Bu nedenle de Android 14 tabanlı HyperOS, MIUI kullanan bir modele göre daha fazlasını vaat ediyor. Bu farklılıklar arasında ise gelişmiş performans, daha hızlı önyükleme süreleri ve sorunsuz arka plan işlemleri yer alıyor. Üstelik sadece akıllı telefonlarda değil akıllı saatler ve TV’ler gibi çok çeşitli cihaz ile uyumlu olması, HyperOS’un geleceğine yönelik işlevselliğini arttırıyor.
Farklılıklar arasında depolama da yer alıyor. HyperOS, MIUI 14’e göre %30 daha az alan kullanıyor. Böylece cihazlardaki depolama alanını kullanıcılara bırakıyor. Depolama alanındaki bu %30’luk fark sadece depolama alanından tasarruf sağlamıyor işlevsellikte de performansı arttırıyor. Yapılan açıklamalara göre yeni sistem 9.14 GB bir alanı kaplarken MIUI 14 12.53 GB alanı kaplıyor.
RAM kullanımında da iki sistem arasında bariz farklar bulunuyor. Yeni sistem RAM kullanımı iyileştirerek uygulamaların daha uzun süre aktif kalmasını ve yüksek performansta çalışmasını sağlıyor. Ayrıca kaynak tahsisi ve güç yönetiminin optimize edilmesi de yeni sistemde çok daha gelişmiş durumda. Tüm bu artı özellikler ise
HyperOS Ne Zaman Piyasaya Sürüldü?
HyperOS, ilk kez Ekim 2023’te piyasaya sürüldü. Xiaomi 14 ile birlikte kullanımı başlayan HyperOS ilk kez Çin’de kullanıldı. HyperOS’u denemek isteyenler olsa da bu sistemi denemek isteyenlerin ya bu güncellemeyi alan ya da güncelleme alacak modellerden yana tercih yapması gerekiyor.