İngiliz medya düzenleyicisi Ofcom, bulut bilişim endüstrisinde Amazon, Microsoft ve Google’ın rekabetçi pozisyonlarını araştırıyor.
Önümüzdeki haftalarda, genel bulut altyapısı sunan şirketlerin durumunu ve rekabete engel olup olmadığını değerlendirecek bir çalışma başlatacak.
Stellantis ve Amazon sürdürülebilir ulaşım teknolojisi için iş birliği yaptı
Perşembe günü açıklanan araştırması, işletmelerin uzak konumlardan bilgi işlem gücüne ve veri depolamasına erişmesine izin veren Amazon Web Servisleri, Microsoft Azure ve Google Cloud gibi “hiperscaler” olarak adlandırılanlara odaklanacak.
Düzenleyici, firmaların rekabeti bozduğunu tespit ederse, daha fazla önlem alabilir. Ofcom’un iletişim direktörü Selina Chadha, düzenleyicinin bulut devlerinin rekabet karşıtı davranışlarda bulunup bulunmadığı konusunda henüz bir görüşe ulaşmadığını söyledi. Ofcom, incelemeyi 12 ay içinde tamamlayacağını ve endişeleri ve önerilen önerileri özetleyen bir nihai rapor yayınlayacağını söyledi.
Bulut teknolojilerini kullanan şirketler inceleme altında
İnceleme, İngiltere’nin yayın ve telekomünikasyon endüstrisini düzenleyen Ofcom tarafından yönetilen daha geniş bir dijital stratejinin parçası olacak. Ayrıca, kişisel mesajlaşma ve Amazon’un Alexa’sı gibi sanal asistanlar da dahil olmak üzere gelecek yıl diğer dijital pazarları keşfetmeyi planlıyor.
Ofcom, WhatsApp, Meta ve Zoom gibi hizmetlerin geleneksel aramaları ve reklamları nasıl etkilediğinin yanı sıra dijital asistanlar ve akıllı hoparlörlerin rekabetini araştırdığını söyledi. Ofcom’dan Čadha Perşembe günü “Dijital hizmetler yaşama, çalışma, oyun oynama ve iş yapma şeklimizi değiştirdi” dedi. Ancak içerik sunan platformların, cihazların ve ağların sayısı artmaya devam ettikçe, düzenleyiciler için teknolojik ve ekonomik zorluklar da artıyor. Bu nedenle, bu dijital pazarları incelemek, rekabet sorunlarını belirlemek ve onlara güvenen insanlar ve işletmeler için iyi çalıştıklarından emin olmak için bir çalışma programı başlattık.
Hareket, diğer düzenleyicilerin dijital ekonominin çeşitli bölümlerini ve daha küçük rakiplerini boğduğunu düşündükleri büyük teknoloji şirketlerini çökertme çabalarına katkıda bulunuyor. Rekabet ve Piyasa Otoritesi, büyük teknoloji şirketlerine yönelik birkaç aktif soruşturma yürütüyor ve dijital pazarlarda eşit şartlar sağlamak için daha fazla yetki istiyor. Bu arada Avrupa Komisyonu, antitröst suçları iddiasıyla Google’a milyarlarca dolar para cezası verdi, Apple ve Amazon’u ayrı davalarda araştırdı ve internet devlerinin iş modellerini değiştirebilecek önemli dijital yasaları onayladı.