İngiltere yeni kripto para kuralları kapsamında İngiltere kripto yatırımlarının pazarlamasını durduracak.
Planlanan kurallar, bitcoin gibi kripto para birimlerinin yanı sıra kitle fonlaması, eşler arası anlaşmalar, mini tahviller ve spekülatif likit olmayan menkul kıymetler de dahil olmak üzere kripto varlıklar gibi yüksek riskli yatırımları kapsıyor.
Dijital para birimlerine olan ilgi arttıkça geldi. Dünya çapında giderek artan sayıda ünlü, kripto şirketlerini çevrimiçi olarak tanıtıyor ve bunun sonucunda bazılarının başı belaya giriyor.
Önreğin Reality TV yıldızı Kim Kardashian ve boksör Floyd Mayweather Jr. şu anda ABD’de bir davayla karşı karşıya. Bazı kaynaklar bazı ünlül ismlerin yatırımcıları bir kripto para tokeni tanıtımında yanılttığını bildiriyor.
Kripto parayla ilgili kıyameti kopan tek ülke İngiltere’de değil. İspanyol piyasa düzenleyicisi, Twitter ve Instagram hesaplarında kripto para borsası platformu Binance’i tanıttıktan sonra Kasım ayında futbol yıldızı Andres Iniesta’yı azarladı. İspanya, sosyal medya etkileyicileri de dahil olmak üzere kripto reklamcılığını düzenlemek için bu hafta harekete geçti.
Kripto paralarda bu haftanın “en”leri belli oldu
Gelişmekte olan teknolojiyi tanıtmak için öne çıkan diğer isimler arasında, dijital varlık platformu Crypto.com’u tanıtmak için bir kampanya yürüten aktör Matt Damon da var. Ülkelerin yasal düzenleyecileri ise ünlü isimlerin kripto para platformlarını tanıtmasına oldukça karşı.
İngiltere kripto yatırımlar konusunda ciddi önlemler almak istiyor
İngiltere bu konuda ciddi önlemler almayı ve vatandaşlarının bu alandaki yatırımlarını denetim altında tutmak istiyor gibi görünüyor. İngiltere’nin bir maliye bakanı açıklanan bilgilere göre ilk kez kripto varlık promosyonlarını denetlemek için taslak kuralları hazırlandı.
Bu kurallarla, bazı kripto birimlerinin ve bu alanda yapılacak yatırımların “sınırlı toplu pazar yatırımları” olarak sınıflandırması planlıyor. Yani tüketiciler promosyonlara ancak kısıtlı, yüksek net değerli veya sofistike yatırımcılar olarak sınıflandırılırlarsa yatırım yapabilecekler. Bu karar ülkeyi şimdiden ikiye bölmüş durumda.
Bazı yatırımcılar bunun adil olmadığını savunurken, bazı iş insanları ve bankalarda da kripto para birimlerinin kara para aklama aracı olarak kullanılması yönünde bu kuralların ciddi bir engel oluşturabileceğini düşünüyor. Bir süredir bu konuyla ilgili taslak çalışmalar yürüten İngiltere’nin nasıl bir politika izleyeceğini ilerleyen zamanlarda göreceğiz.