Gerçekçi insan robotları geliştirmesiyle dikkat çeken Japonya, geçtiğimiz günlerde 6 temel duyguyu başarıyla ifade eden bir çocuk robotu geliştirdi.
Gerçekçi insansı robotların popülaritesi artıyor. Japon bilim adamları sonunda 6 temel duyguyu başarıyla ifade edebilen robotik bir bebek geliştirdiler. “Nicola” adında bir çocuk robotu; Üzüntü, mutluluk, şaşkınlık, korku, öfke ve iğrenme gibi duyguları ifade etmede çok iyidir.
Çocuk robot dikkat çekti
Hareket eden yüz kaslarına sahip bir çocuk robotunun insan refahını arttırmada başarılı bir adım olduğunu söyleyen araştırmacılar, robotların insanlarla duygusal olarak iletişim kurmasının önemini vurguladı.
RIKEN Guardian Robot Projesi’nde görev alan Japon araştırmacıların, 6 temel duyguyu başarıyla sergileyen, ‘Nikola’ adını verdikleri Android çocuk robotunu geliştirmesiyle,
Çocuk robotlar ilk kez test edildi. yeni bir çalışmada; Nikola’nın yüz kaslarını hareket ettirerek mutluluk, üzüntü, korku, öfke, şaşkınlık ve iğrenme duygularını ne kadar iyi tanımlayabildiği test edildi.
‘İnsan sağlığını geliştirmek’
Robot çocuk Nikola’nın şu anda bedeni yok. Ancak robot geliştiricileri, yakın gelecekte projenin birçok fayda sağlayacağını umuyor. Projeyi yöneten Wataru Sato, “Bizimle duygusal olarak iletişim kurabilen Android cihazlar, yaşlılara bakmak gibi çeşitli gerçek yaşam durumlarında faydalı olacak ve insan refahını iyileştirecek” dedi.
Face ID’ye İkinci Yüz Ekleme İşlemleri Nasıl Yapılır?
Wataru Sato, bebek robot Nikola’nın yüzünde yapay kasların hareketini kontrol eden 29 pnömatik aktüatör ve göz küresinin hareketini kontrol eden 6 aktüatör bulunduğunu açıkladı. Bu tahrikler hava basıncı ile kontrol edilir ve “sessiz” hareket sağlar. Sato, “İnsan müttefikleriyle karşılaştırıldığında, androidler davranışları kontrol etmede daha iyidir ve insan sosyal etkileşimlerine yönelik titiz deneysel araştırmalara katkıda bulunabilir” dedi.
Öte yandan bilim adamları, Nicola’yı tasarlarken Yüz Hareketi Kodlama Sistemi (FACS) adlı bir kodlama sistemi kullandığını da iddia ediyorlar. Bu şekilde, insansı robot, “yanak kaldırma” ve “dudak nefesi” gibi ince hareketleri kontrol ederek altı duyguyu kolayca uyarabilir.
Bilim adamları ayrıca Nikola’nın gerçekçiliğini farklı duygular tanımlayarak test ettiler. örnek vermek; Robot gözü, üzüntü duygularını şaşkınlık duygularından daha yavaş sergiledi.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?