WhatsApp’ın alternatifi olarak duyurulduktan sonra artan bir kullanıcı sayısına sahip olan Telegram, giderek karanlık webin yeni merkezi oluyor.
Telegram için yapılan yeni bir araştırma, uygulama hakkında oldukça sürpriz verilerin ortaya çıkmasına neden oldu. Siber suçlular için cazip bir merkez olarak görülmeye başlanan Telegram, artan kullanım oranları ile birlikte daha fazla kişiye ulaştı ve böylece siber suçlar için de cazip bir ortamın ortaya çıkmasına neden oldu.
Siber güvenlik firmasından çarpıcı araştırma
Siber güvenlik firması Cyberint tarafından yapılan bir araştırmada yer verilen detaylara göre bilgisayar korsanlarının kullanımı günden güne artış kaydediyor. Bilgisayar korsanları, Telegram üzerinden veri sızıntılarını satıyor, paylaşıyor ve böylece yeni bir gelir alanının ortaya çıkmasını sağlıyor. Böyle bir durumun ortaya çıkmasındaki en önemli etken ise uygulamanın kolay bir şekilde kullanılması ve denetlemelerin çok sıkı bir şekilde yapılmaması.
Geçmiş yıllarda karanlık web olarak adlandırılan ve herkesin kolay bir şekilde giriş yapamadığı alanlarda yapılan satışlar, artık çok daha pratik bir şekilde Telegram üzerinden yapılabiliyor. Uygulamanın kolay bir şekilde indirilmesi, dakikalar içerisinde yine bir hesabın açılabilmesi bu konuda Telegram’ın kullanılmasında diğer etkenler arasında yer alıyor. Üstelik gizli sohbetler ve uçtan uca şifreleme gibi güvenlik önlemleri ise bilgisayar korsanları adına adeta ideal bir ortamın ortaya çıkmasına neden oluyor.
Telegram’daki özel gruplar ile illegal faaliyetler artıyor!
“Şifreli mesajlaşma hizmeti, dolandırıcılık faaliyeti yürüten ve çalıntı verileri satan tehdit aktörleri arasında giderek daha popüler hale geliyor… Çünkü kullanımı dark web’den daha uygun.” denilen rapora göre bilgisayar korsanlarının, çalınan e-postaları ve şifreleri satarken kullandıkları belirli terimler, 2020 ile 2021 arasında dört kat artış kaydetti. Şirket ayrıca Telegram’da finansal veriler, kişisel belgeler, kötü amaçlı yazılımlar ve bilgisayar korsanlığı kılavuzları için bir pazar yeri olduğunu buldu.
Yapılan araştırmalar ve Telegr.am üzerinden gerçekleştirilen incelemeler, özellikle kullanıcı sayısının neden bu kadar hızlı bir şekilde arttığını da gözler önüne seriyor. Her ne kadar WhatsApp alternatifi olarak sunulmuş olsa da şu anda aktif hale getirilmeyen gizlilik sözleşmesi WhatsApp kullanımlarının sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlıyor.
Artan kullanım istatistikleri ve kullanıcı sayısı Telegram’da farklı bir amacın ortaya çıktığını da net olarak gösteriyor. Dünyanın önde gelen haber sitelerinde ve teknoloji bloglarında yer bulan mevcut gelişme sonrasında Telegram tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak artan baskılar nedeniyle şirketin bu konuda detaylı bir basın açıklaması yapması bekleniyor.