Bu içerik ” Kernel nedir ? ” sorusunu cevaplar ve işletim sistemleri hakkında bilgiler verir.
Kernel (Çekirdek) nedir ?
Çekirdek (Kernel), bir İşletim Sisteminin kalbi ve özü olan bir bilgisayar programıdır. İşletim Sistemi sistem üzerinde kontrole sahip olduğundan, Çekirdek de sistemdeki her şeyi kontrol eder. Bir İşletim Sisteminin en önemli parçasıdır. Bir sistem başlatıldığında, Çekirdek, önyükleyiciden sonra yüklenen ilk programdır, çünkü Çekirdek, İşletim Sistemi için sistemin geri kalanını halletmek zorundadır. Çekirdek, İşletim Sistemi kapatılana kadar bellekte kalır.
Çekirdek, disk yönetimi, bellek yönetimi, görev yönetimi, vb. gibi düşük seviyeli görevlerden sorumludur. Kullanıcı ve sistemin donanım bileşenleri arasında bir arayüz sağlar. Bir süreç Çekirdeğe bir talepte bulunduğunda buna Sistem Çağrısı denir.
Bir Çekirdek, ayrı bir bellek alanı olan korumalı bir Çekirdek Alanı ile sağlanır ve bu alana diğer uygulama programları tarafından erişilemez. Böylece Kernel’in kodu bu korumalı Kernel Space’e yüklenir. Bunun dışında diğer uygulamaların kullandığı belleğe Kullanıcı Alanı denir. Bunlar bellekte iki farklı alan olduğundan, aralarındaki iletişim biraz daha yavaştır.
Bir Çekirdeğin işlevleri şunlardır:
- Bilgisayar kaynağına erişim : Bir Çekirdek, CPU, G / Ç aygıtları ve diğer kaynaklar gibi çeşitli bilgisayar kaynaklarına erişebilir. Kullanıcı ile sistemin kaynakları arasında bir köprü görevi görür.
- Kaynak Yönetimi: Kaynakları çeşitli süreçler arasında, her işlem tarafından kaynaklara tek tip erişim olacak şekilde paylaşmak bir Kernel’in görevidir.
- Bellek Yönetimi: Her işlem bir miktar bellek alanına ihtiyaç duyar. Bu nedenle, belleğin yürütülmesi için ayrılması ve serbest bırakılması gerekir. Tüm bu bellek yönetimi bir Kernel tarafından yapılır.
- Cihaz Yönetimi: Sisteme bağlanan çevresel cihazlar prosesler tarafından kullanılır. Yani bu cihazların tahsisi Kernel tarafından yönetiliyor.