Akıllı telefonunuzun ekranı diğer bileşenlerden daha fazla güç tüketir. OLED ekranlar LCD emsallerinden daha verimli olsa da, SoC (chip-on-chip) veya Wi-Fi / Bluetooth gibi diğer bileşenlere kıyasla pil ömrünün birçok yönünü etkiler.
Apple yeni ekran arayışına girdi
LTPO panelinin ana avantajı, yenileme hızını aktif olarak değiştirerek enerji tüketimini maksimum düzeyde düşürmesidir. Apple, Apple Watch Series 5’i tamamen aynı teknikle yapmayı başardı. Bu sayede Apple’ın yeni nesil cihazları, gün boyunca pil ömrünü korurken daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabiliyor. “Yenileme hızı” terimi, kalp hızında (Hz) ölçülen, saniyedeki ekran yenileme sayısını ifade eder. Çoğu akıllı telefon 60 Hz ekran kullanıyor ancak 120 Hz modelleri bildiğiniz gibi yeni yeni popüler olmaya başlıyor.
LTPO panel daha mı kullanışlı?
Daha yüksek yenileme hızları, enerji verimliliği pahasına daha duyarlı ve akıcı bir kullanıcı deneyimi sağlar. Modern Apple giyiminde gördüğümüz gibi yenileme hızı 1 Hz (genellikle saniyede bir kare) olarak ayarlanabiliyor ve enerji verimliliği ciddi şekilde korunuyor.
Örneğin, telefonunuz bir bildirim aldığında sizi uyarmak için ekran uyanacaktır. Şu anda ekranda hareketli nesnelerin olması olası değildir. Yenileme hızının düşürülmesi, kullanıcı deneyiminden hiçbir şekilde ödün vermeden güç tüketimini azaltabilir. Bildirimleri açmak için telefonunuzu açtığınızda, yenileme hızı kolayca ayarlanabilir ve normal kullanım için yüksek bir hıza ayarlanabilir.
LTPO görüntüleme teknolojisi, işletim sisteminin tüm alanlarında dinamik olarak kullanılabilir. Örneğin, cihazınız bir podcast veya müzik çalar ekranındaysa ekran yenileme hızını düşürmek faydalı olabilir. Öte yandan, ekran yenileme hızları özellikle yüksek yenileme hızı kullanan oyunlarda önemlidir. Bu durumda, LTPO ekranı, ihtiyaçlarınıza göre yenileme hızını artırabilir. Oynamayı bırakıp sosyal ağlarda gezinmek gibi günlük şeyler yapmaya başladığınızda, ekran yenileme düzeyi otomatik olarak kısa bir düzeye ayarlanabilir.
Bildiğiniz gibi Apple, kullanıcı deneyimi açısından satın alma sürecini daha titiz yönetiyor. Bir şirket isterse, kilit ekranı veya görüntülü arama gibi belirli durumlarda daha etkili kurtarma seviyelerini “zorlayabilir”. Apple’ın FaceID kameraları, ekrana baktığınızda algılayabilir. Dolayısıyla bu gibi durumlarda işletim sistemi yenileme hızını düşürebilir.