Akıllı telefonlarda kullanılan şarj teknolojileri hala gelişmeye devam etse de beklentiler henüz tam olarak karşılanabilmiş değil. Günümüz cihazlarında geliştirilen uygulamalar ve oyunlar daha da fazla performans gerektiriyor. Ancak pili her gün daha hızlı tüketebilecek donanım ve yazılım özellikleri vardır.
Apple yeni ekran arayışına girdi
Akıllı telefonları daha verimli hale getirebilsek ve bir ücret karşılığında daha fazla kullanım elde edebilsek harika olmaz mıydı? Apple ve Samsung gibi şirketler tarafından kullanılan LTPO panel teknolojisinin arkasındaki fikir tam olarak budur. Yüksek yenileme hızına sahip ekranlar, birçok Android telefonun yanı sıra, ana bilgisayarlar Apple iPhone 12 ve sonrası dahil olmak üzere birçok telefonda kullanılmaya başlandı. 60 Hz ekrana kıyasla çok daha akıcı bir kullanıcı deneyimi elde ediyoruz.
90 Hz ekrana ek olarak Samsung Galaxy S21 ve OnePlus 9 Pro gibi telefonlar 120 Hz yenileme hızı sunuyor. Ne yazık ki, bize bir şeye mal oluyor. 120 Hz ekranlar, özellikle QHD çözünürlükte çalışırken çok az güç tüketir. Kısacası LTPO gelişmiş görüntüleme teknolojisi geliyor.
LTPO paneli nedir?
LTPO, düşük sıcaklık polikristal oksit (düşük sıcaklık polikristal oksit) anlamına gelir ve OLED panel teknolojisinde kullanılır. Bildiğiniz gibi OLED’ler akıllı saatlerden akıllı telefonlara ve büyük ekranlara kadar her cihazda bulunabiliyor.
LTPO teknolojisini özetlemek gerekirse cihaz, GPU ile ekran denetleyicisi arasında ek bir donanım bileşenine gerek kalmadan ekran yenileme hızını dinamik olarak değiştirmenize olanak tanır. Bu, gerçekten ihtiyacımız olmadığında ekran yenileme hızının otomatik olarak düşürüldüğü anlamına gelir. Bu, güç tüketimini önemli ölçüde azaltabilir ve pil ömrünü uzatabilir.
Apple, LTPO teknolojisini geliştirerek yenileme hızını 60 Hz’den 1 Hz’e ölçeklendirebilir. Apple bu teknolojiyi ilk olarak Apple Watch Series 5’te kullanmış, şimdi ise iPhone 13 Pro serisinde kullanıyor. Sonuç olarak, akıllı telefon ekranlarında bu tür teknolojinin benimsenmesi önemlidir ve onların enerji tüketmelerine yardımcı olabilir. Artık telefonlarda bulunan OLED ekranlar, ekranın arka panelini oluşturan ince film transistörler (TFT’ler) için tipik olarak düşük sıcaklıklı polikristal silikon (LTPS) kullanır. LTPS kullanımı, OLED ekranların IPS LCD ekranlara kıyasla yüzde 20 ila 30 arasında enerji verimliliği sağlamasına olanak tanır. Ancak OnePlus 8 Pro ve Oppo Find X2 Pro gibi telefonlarda kullanılan LTPS paneller, ek donanım kullanılmadığı sürece dinamik yenileme hızlarına izin vermiyor. Bu nedenle sadece 120 Hz ile 60 Hz arasında geçiş yapmak mümkündür.
Galaxy S21 Ultra ve Galaxy Note 20 Ultra gibi telefonlar, yenileme hızını dinamik olarak değiştirmek için LTPO panellerini kullanır. LTPO kullanan ekran anakartları, LTPS TFT ve çinko oksit İndiyum galyumdan (IGZO) yapılmış transistörlerin bir kombinasyonuna sahiptir. Yukarıda bahsedilen LTPS TFT çözümü, devre anahtarlama sorununu çözerken, ekranın arka panelinde IGZO TFT’lerin işlevleri bulunur. Sonuç olarak, yenileme hızını dinamik olarak değiştirebilen daha verimli bir ekran oluşturulmuştur.
Belirtildiği gibi, LTPO, dinamik bir yenileme hızı sağlamak için ekran denetleyicisi ile grafik işlem birimi (GPU) arasında herhangi bir ek bileşene ihtiyaç duymaz. Dolayısıyla bunun çok önemli bir atılım olduğunu söyleyebiliriz.