Ortaya atılan yeni iddialara göre Meta doktorlar, hastalar ve reçeteli ilaçlar dahil olmak üzere pek çok kullanıcının sağlık bilgilerine yasa dışı yollardan erişiyor.
Meta’nın gelirleri 10 yıl sonra ilk kez düştü!
UCSF Tıp Merkezi ve Dignity Health Medical Foundation aleyhine Kaliforniya’da Meta’ya kullanıcı hedefli reklamlar amacıyla hastalarla ilgili yasa dışı veri toplama suçlamasıyla toplu dava açıldı.
Meta hastalar hakkındaki hassas bilgilere yasa dışı yollardan ulaşmakla suçlanıyor
Geçtiğimiz yıllarda veri skandallarıyla gündemden düşmeyen Facebook için isim değişikliği şirketin geçmişini kapatmaya yetmedi. Ortaya atılan yeni iddialara göre şirket hastaların, doktorların ve reçeteli ilaçlar gibi hassas sağlık verilerine yasal olmayan yollardan erişiyor. Hastane ve şirket ise veri toplamayla ilgili kullanıcılara gerekli uyarıyı yapmamakla suçlanıyor.
Davacılar söz konusu durumu Facebook uygulamasının karşılarına hastalıklarına göre özel hazırlanan reklamlarla karşılaşmaya başladıkları zaman fark ettiklerini belirtiyor. Bunun yanı sıre şirketin Pixel hizmetiyle kullanıcı verilerine erişim sağladığı da ortaya atılan iddialar arasında.
Davacılar, Meta’ya ait sosyal medya platformu Facebook’un tıbbi durumlarına göre özel olarak hazırlanmış reklamlarla karşılaşmaya başlamaları ile durumu fark ettiklerini aktarıyor. Meta’nın hasta bilgilerine ise Pixel hizmeti ile ulaştığı belirtiliyor.
Dava dosyasında yer alan bilgilerden biri de şirketin Pixel hizmetinin ABD’de de bulunan en iyi 100 hastanenin 33’ünün web sitesinde bulunduğu yönünde. Bunun yanı sıra sistemin 7. vakada parola korumalı hasta bilgilerine de erişebildiği iddia ediliyor. Şirketin bu sistemle sadece 2020 senesinde 26 milyondan fazla hasta bilgilerine eriştiği düşünülüyor.
Söz konusu sistemi web sitesinde bulunduran salık kuruluşları ve Meta ise hasta verilerini toplama işleminin yasa dışı olduğunu bilmelerine rağmen buna devam etmekle suçlanıyor. Davacılar tıbbı verilerin ihlali, özel hayat gizliliği ihlali, Bilgisayar Verilerine Erişim ve Dolandırıcılık Yasası (CDAFA) ile sözleşme ihlalleri gerekçesiyle Meta ve diğer sağlık kuruluşlarından tazminat talebinde bulundular.
Meta ise konu hakkında herhangi bir açıklama yapmadı. Şirketin bu iddialara ne yönde cevap vereceği merak ediliyor. Ancak daha önce veri ihlalleri nedeniyle pek çok kez başı derde giren şirketin suskunluğu iddiaların doğru olabileceğini de düşündürüyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?