47 günlük Rus-Ukrayna savaşında sadece askerler değil, birbirinden uzak insanlar da savaşıyor. Giderek dijitalleşen dünyada insanlar sosyal medya aracılığıyla ülkelerinde propaganda yapıyorlar. Bugün yayınlanan bilgiler, meta platformların Rus propagandasına izin verdiğini gösteriyor.
Yaklaşık bir buçuk ay önce bombalamalarla başlayan Rus-Ukrayna savaşı, dünyayı sadece karada değil, masada ve sanal olarak ikiye böldü. Batı Bloku ve Doğu Bloku’nun iki farklı cepheye ayrıldığı II. Dünya Savaşı’nda olduğu gibi, Batı Bloku da Rusya’ya özel olarak sadece devlet kanalıyla değil, özel kanallarla da yaptırımlar uyguladı.
ABD’li ve Avrupalı birçok şirket Rusya’dan çekilirken, popüler sosyal medya platformu geçtiğimiz ay “Rusya hakim durumda ve Putin ve Rusya’ya yönelik nefret söylemleri kabul edilecek” açıklamasını yaptı. Bugün yayınlanan haber ise tam tersini gösterdi. Facebook ve Instagram, Rusya yanlısı propagandaya izin vermekle suçlanıyor.
Meta işçilerinden çarpıcı iddialar:
Avrupa basınında yer alan haberlere göre, Rus propaganda aracısı Meta, Maripol hastanesine düzenlenen saldırıda, hastanenin Ukrayna’yı desteklemesine rağmen halka doğru bilgi veremedi. Konuyla ilgili basına konuşan Meta personeli, Maripol’deki Rus bombardımanının Facebook ve Instagram’da kasıtlı olarak “olmuyor” olarak gösterildiğini söyledi.
Meta siber saldırılarla mücadele etmeye çalışıyor
Aslında ilk elden kanıtlar, Facebook ve Instagram’ı içeren hedefin Ukrayna tarafında olduğunu gösteriyor. Ancak bugün ortaya çıkan bilgilere göre uygulamada durum pek de öyle değil. Maripol’deki hastaneye yapılan saldırının ardından basına yansıyan fotoğrafın karesi, Rusya’yı kızdırdı.
Moda ve güzellik alanında etkili bir isim olan Ukraynalı Mariana Vyshegirskaya’nın bombalamaların ardından midesini tutarak hastaneden çıkarken sosyal medyada sesini yükseltirken kullandığı görüntü. Ancak bu durum oldukça kışkırtıcı görünmektedir. Rusya, Ukrayna’yı “değiştirmekle” suçlanıyor. Sadece kelimelerle yetinmeyen Rusya. Devlet televizyonuna, sosyal medyaya ve BM Güvenlik Konseyi’ne, nüfuzlu Vishegirskaya’nın Ukrayna ile işbirliği yaptığını ve özenle hazırlanmış “sivilleri vuruyorlar” propagandasında kilit rol oynadığını söyledi. Rusya’ya göre görseller, Ukraynalılar tarafından makyaj ve çeşitli kıyafetlerle hazırlanmış kurgu.
Vishegirskaya’nın hastanede çekilen fotoğraflarından biri:
Instagram ve Facebook’ta düzenlenen bu açıklamaların ardından Ruslar, içerik üreticisinin Instagram’daki eski fotoğraflarının altına taklitçi ve oyuncu olduğunu yazmaya başladı. Yorumların ciddiyeti de aynı oranda arttı ve kısa sürede arttı. Metafront ise yorumların içeriğinin Maripol’e yönelik saldırıyla ilgili ifadeler içermediğini, yalnızca Influencer’ın “kumarbaz, taklitçi, yalancı” olduğunu ifade eden kelimelerden oluştuğunu, dolayısıyla hayır olduğunu söylemeye başladı. Bu, yorumların silinmesini engelledi ve Rusya için propagandayı kolaylaştırdı.
Savaş sırasında ortaya çıkabilecek çok sayıda yalan haber ve propaganda olduğunu söyleyen bir Meta yetkilisi. Ukrayna partizanları için de açıklandı Buna göre, Mart ayında sona ermesi beklenen Putin ve Rusya’ya yönelik nefret suçlarına karşı ifade özgürlüğünü Nisan ayı sonunda artırdı. Ayrıca Maripol hastanesine yönelik Rus propagandasının bir daha asla olmayacağını söyledi.
Vyshegirskaya’nın hastanede çekilmiş bir başka fotoğrafı: