Meta veya daha öncesinde alışık olunan eski adıyla Facebook’a karşı açılan davalara bir yenisi daha geliyor. Şirketin rakiplerini kendi bünyesine alarak tekelleştiğini iddia Federal Ticaret Komisyonu, Meta’yı ikinci kez dava etti.
Meta yani eski adıyla Facebook’un Amerika Birleşik Devletleri’nin tekelleşmeye karşı olan yasalarını çiğnemesini gerekçe olarak gösteren Federal Ticaret Komisyonu, şirketle bir kez daha mahkeme karşısına çıkıyor. Buradaki amaç tüketici haklarını ve rekabet ortamını korumak adına kurum; Meta’nın Instagram ve WhatsApp’ı şirket çatısı altında çıkarması talep ediliyor. Federal Ticaret Komisyonu daha öncesinde de benzer bir şekilde girişim yaparak Meta’yla mahkemelik olmuş, Fakat delil yetersizliği sebebiyle bu girişim haziran ayından reddedilmişti. Kurumun yenilendikten sonra bir kez daha sunmuş olduğu dosyaları inceleyen federal hakim, bu kez dosyaların davanın bir sonraki sürecine geçmek için yeterli olması ile ilgili karar aldı.
Hakim, Meta’nın talebini reddetti
Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Meta’nın sistematik bir şekilde rakiplerini kendi bünyesi altına aldığı ve adım adıma tekelleştiğini dile getiren komisyon tarafından açmış olduğu davada örnek bir şekilde Meta’nın 2012 yılında Instagram’ı, 2014 yılında ise WhatsApp’ı satın alması gösteriliyor. Açılan dava ile komisyon, Meta’nın elinden bu şirketleri çıkarması gerektiğini savunuyor. Bu yaz aylarında açıklan ilk davanın reddedilmesinin ardından Meta’nın hisse değeri ilk kez 1 milyon doların üzerine çıkmıştı. Fakat bu kez de işler biraz daha farklılaşacak gibi gözüküyor. Yeniden hazırlanan belgeleri incelemenin ardından salı günü içerisinde davayı kabul eden federal hakim James Boaberg tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bir önceki başvurunun aksine, bu şikayet, Facebook’un söz konusu dönemdeki piyasa hakimiyeti ile ilgili açık ve güçlü iddialar ortaya koyuyor” ifadelerine yer verildi.
OnePlus 10 Pro vs OnePlus 9 Pro! Yükseltmeye değer mi?
Elde edilen bu bilgilere ek olarak Boasberg, iddiaların kanıtlanması için Federal Ticaret Komisyonu’nun önünde oldukça uzun bir zaman olduğunu gösteriyor. Bir diğer açıdan ise Meta’nın, Komisyon Başkanı Lina Khan’ın şirkete karşı çeşitli önyargıların olduğunu dile getirerek davanın reddedilmesi talebi ise hakimin kararı ile reddedildi. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır.