Microsoft, Rusya pazarından resmen çekildiğini açıkladı. Şirket bundan sonra Rusya’da sadece taahhüt verdiği hizmetlerine devam edecek. Bu durum her ne kadar savaşa tepki olarak atılan bir adım olsa da binlerce insanın işten çıkarılmasıyla sonuçlandı… İşte detaylar:
Rusya’da VPN kullanımı hızla artmaya devam ediyor
Rusya, Ukrayna’ya karşı savaşın bedelini ekonomik ve teknolojik yaptırımlarla ödemeye devam ediyor. Önde gelen teknoloji, bankacılık ve dijital yayıncılık şirketleri ise çeşitli ambargolar uyguluyor. Microsoft kısa süre önce Rusya pazarına artık yeni ürün ve hizmetler getirmediğini duyurdu. Rusya’daki fiziksel ofislerini küçülten şirket 400’den fazla çalışanı işten çıkardı.
Microsoft Rusya 400’den fazla çalışanını işten çıkardı!
Rusya’ya ambargo uygulayan şirketlerin sayısı 100’den fazla. Hatta bazılarını aşağıdaki resimde görebilirsiniz:
Giyim ve fast food zincirlerinin alternatifleri olsa da bankacılık sektörü, akıllı telefonlar ve otomobil üreticileri aynı alternatif seçeneklerine sahip değil değil. Bilgisayara gelince, Apple zaten tüm faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştı. Microsoft ise bunun yeni tedarik ve hizmetler noktasında bir adım attığını söylüyordu. Ancak Microsoft şu ana kadar 400 çalışanını işten çıkardı. Bundan böyle şirket sadece geçmişte sözleşme ile sattığı ürün ve hizmetleri kullanıcılara sunmaya devam edecek.
Diğer şirketlere bakarsak bir kısmına Rusya tarafından el konulduğunu görüyoruz. Bazıları bu pazardan ve taahhütlerinden tamamen vazgeçmek için şirketlerine 1 rubleye oy verdi. Dolayısıyla bu ambargoyu kurtarmak çok zor görünüyor.
Açıklamayı yapan bir Microsoft temsilcisi şunları söyledi:
Ekonomik değişikliklerin ve Rusya’daki işimiz üzerindeki etkisinin bir sonucu olarak, tüm operasyonlarımızı önemli ölçüde küçültme kararı aldık. Yeni satışların askıya alınması yürürlükte kalacak. Fakat Rus müşterilerle mevcut sözleşme yükümlülüklerimizi yerine getirmeye devam edeceğiz.
Peki sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.