Genel Müdür TRT Prof. Mehmet Zahid Sobacı, Netflix ile rekabet edecek bir iç platform oluşturulacağını söyledi.
Netflix, “Kategori Merkezi” adlı yeni özelliğini duyurdu
Genel Müdür TRT Prof. Mehmet Zahid Sobacı bugün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kendi dijital yayın platformuna sahip olması gerektiğini söyledi. Konuyla alakalıysa ön hazırlık sürecinin başladığını ve yakında Netflix için rakip ulusal platform için bir duyuru yapılacağını söyledi.
TRT CEO’su Netflix ile rekabet edecek yerel platformun oluşturulacağını söyledi!
Cumhuriyet Haberine göre, TRT Genel Müdürü Sobacı, 6-11 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Stratcom Gençlik: Uluslararası İletişim Gençlik Forumu’nda konuştu. “Yanlış bilgi çağında kamu yayıncılığı” konulu konuşmasında, ülkemizde tanıtılmaya başlanan ve önümüzdeki aylarda listeye eklenecek olan yayın platformu hakkında bazı açıklamalarda bulundu.
Sobacı’ya göre, önümüzdeki yıl 2023’te TRT, ulusal platform Netflix’e rakip oluşturmaya başlayacak. Aynı yıl hizmete girebileceği de söyleniyor. TRT’nin gençler için bir platform oluşturacağını, film ve oyunlara yatırım yapmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.
Sosyal medyadan ve insanlar üzerindeki etkisinden bahseden Sobaji, şunları söyledi:
Sosyal medya, bireylerin daha özgür bir şekilde fikirlerini ortaya koyabildiği bir alan olacağı iddia edilirken bir anda yalan haberin, dezenformasyonun mecrası haline geldi. Dijital çağda özgürlük alanı vadederken, kaos, belirsizlik ve abartıdan beslenen bir sosyal medya karşımıza çıktı.
Sosyal medya kullanıcılarının yüzde 70’i sosyal medyayı bilgi ve haber kaynağı olarak kullandığını söylüyor. Sosyal medya, bilgi ve haber kaynağı olma işlevi üstlendiği andan itibaren, kaçınılmaz olarak dezenformasyon ve manipülasyonun yoğun bir şekilde yaşandığı alanlar haline dönüştü.
Yalan haberin, teyide muhtaç haberin ya da yanıltıcı haberin, görsellerin, herhangi bir kontrol mekanizmasından da geçmeden kesin bilgi etiketiyle paylaşıldığı bir ortam. Sosyal medyanın doğasından kaynaklanan bir özellik belirdi, o da hızla yayılma. Yalan habere hızla yayılma imkanı verdi. Yalan haber bambaşka bir noktaya doğru yürüdü.
Sayısız bildirime maruz kaldığımızda, bir olay üzerine düşünme kabiliyetimizi kaybettiğimizde, buna bir dezenformasyon eklendiğinde, sonuçsuz bir sürece gidiyoruz. Bu, bireyi anlamsızlığa iter. Hakikat ile yalanın sınırlarının bulanıklaştığı bir dönem