Son zamanlarda, çok popüler NFT hakkında yeni bir çalışma yayınlandı. Nature’da yayınlanan bu araştırmaya göre dijital dünyayı demokratikleştirdiğine inanılan NFT piyasası, reel ekonomi kadar eşitsizlik gösteriyor.
Bugünlerde çok az insan NFT kavramını duydu. Türkçe’ye “değişmeyen tokenler” veya “değişmez dijital varlıklar” olarak çevrilebilecek NFT’ler, özellikle “metaverse” kavramının yaygınlaşmasıyla giderek daha popüler hale geliyor. Dünya çapında pek çok insan, bu eserler için binlerce hatta milyonlarca dolar ödeyerek geleceğe çok fazla yatırım yaptığını düşünüyor.
NFT, blockchain teknolojisi ile korunur ve korunur. Bu, fotoğraflar, tweet’ler, GIF’ler ve videolar gibi benzersiz varlıkların dijital olarak kimliğinin doğrulanması anlamına gelir. Birçoğu bu varlıklar için milyonlarca dolar ödemenin mantıksız olduğunu söylüyor, ancak diğerleri NFT’lerin sanatı ve dijital dünyaları demokratikleştirdiğine inanıyor. Ancak yayınlanan araştırmalar durumun böyle olmadığını gösteriyor.
NFT piyasasını balinalar mı kontrol ediyor?
Nature’da yayınlanan bir araştırma, Haziran 2017 ile Nisan 2021 arasında yayınlanan 4,7 milyon NFT’yi analiz etti. Yapılan bir araştırma, 160 farklı kripto para kullanılarak bu NFT’lerde 6,1 milyon işlem yapıldığını ve beklendiği gibi en çok Ethereum’un (ETH) kullanıldığını ortaya koydu. Benzer şekilde; bir araştırmaya göre Art NFT’ler ortalama 6.000 dolar ve Metaverse NFT’ler 9.000 dolar değerindeydi ancak piyasadaki NFT’lerin sadece %1’i 1.500 dolardan fazla değerdeydi ve ortalama çoğunluğu sadece 15 idi.
Instagram ve NFT bir araya geliyor
Ayrıca, sonuçlar NFT işlemlerinde de eşitsizlik gösterdi. Anket sonuçlarına göre tüm işlemleri “NFT yatırımcıları” yaptı. Uzmanlar ayrıca bu segmentin neredeyse her NFT işleminde aktif rol oynadığını gösteriyor. Bu konuyla ilgili yorumlarda “NFT pazarının neredeyse tamamı sözde balinalar tarafından ele geçirildi” ifadesi kullanılmış ve NFT pazarındaki eşitsizliğin reel ekonomideki eşitsizliğe benzediğini vurgulamıştır. ..
Ayrıca araştırmalar, Ethereum üzerinden yapılan işlemler için “gaz fiyatlarının” o kadar yüksek olduğunu ve sadece az sayıda “balinanın” NFT pazarına hakim olduğunu ve eşitsizliğe neden olduğunu gösteriyor. Ayrıca uzmanlar, NFT pazarının kara para aklama ve piyasa manipülasyonu amacıyla potansiyel kullanımıyla ilgili endişelerini dile getirdiler.
Bu tür çalışmalar gösteriyor ki gerçek dünyada olduğu gibi NFT pazarında da eşitsiz ve kötü niyetli insanlar var ancak NFT’ler hızla büyümeye devam ediyor. Dünyanın dijitalleşmesi, birçok insanın NFT’ler gibi sanal varlıkların “geleceğini” görmesine ve her gün bu etkinliğe katılmak istemesine neden oldu.