Ekran kartı üreticisi olan Nvidia’nın 2008 yılından günümüze kadar ki sürede geliştirmiş oldupu Nvidia PhysX teknolojisi nedir ve ne işe yarar, sizlere bu içeriğimizde bu sorunun cevabını vermeye çalışacağız. Oyun pazarında fark yaratmaya devan edem ve sanal gerçeklik teknolojilerine de destek veren PhysX’in ne gibi detaylara sahip olduğuna bakalım. Ekran kartı denildiği zaman kuşkusuz akıllara ilk olarak Nvidia markası geliyor. Bu şirketin, ana grafik işlemci ürünleri ailesinden olan ve ciddi oranda kailteli donanım ve yazılımlar ile desteklenen GeForce modelleri ile en fazla tercih edilen grafik kartı üreticisi oluyor.
GeForce kartlarının rakiplerini geçmesi noktasında kullanılan teknolojilerden birisi de PhysX oluyor. Birçok donanım ve yazılımsal teknolojiler ile rakiplerinin önüne geçmeye devam eden Nvidia’nın sahip olduğu Physx özelliği ne işe yarıyor gelin detaylara geçelim.
Nvidia PhysX nedir?
Temel olarak PhysX, her türlü fiziksel olayın, üç boyutlu bir şekilde bilgisayar ortamında işlenmesi ve modellenmesine yardımcı olan bir ek grafik motorudur. Nvidia PhysX, 3B ortamlarda daha gerçekçi nesne dinamiklerinin modellenmesini sağlamak için tasarlanan bir Nvidia tabanlı API’dir. Daha çok bir FPs oyununda eilinzde silahla düşmana ateş açtığınızı düşünün. Silahın ateşlendiği anda ki patlama ve ateşleme efektinin yanında az miktarda duman ve hava akımı efekti olması gerekiyor. Bu akımın grafiksel olarak oyunlara aktarılması zor oluyor. İşte tam da bu tarz detaylarda PhysX işlevi bu durumu daha işlevsel bir hale getirerek gerçekçi gösteriyor.
Nvidia PhysX ile FPS kaybı olur mu?
Nvidia PhysX’in aktif olduğu bir oyunda oynayış süresi içindeki etkili olduğu sahne sayısı oldukça fazla olacaktır. Ancak Nvidia PhysX’in oyun içnideki etkisi ile yeni nesil RTX moduna göre daha hafif bir durum diyebiliriz. Bu noktada yazılımsal donanımları kullanan kullanıcılar için FPS düşmelerinin yaşanabileceğini belirtelim. Oyunun oynayışna etki etmeyecek şekilde %3 veya %5 gibi bir FPS düşüşü yaşanması muhtemel olacaktır. Ancak RTX modu tarafında bu kayıbın %15 ile %20 arasında olduğunu da hatırlatalım. Bu noktada RTX desteğine göre oyun performansına etkisinin oldukça minimal olduğunu belirtelim.
Her oyunda PhysX bulunuyor mu?
Nvidia PhysX’in grafik noktasında takıntılı oyuncular için oldukça iyi bir özellik olduğu gözüküyor. Ancak her oyunun bu desteğe sahip olmadığını belirtelim. Uzun süredir üzerinde çalışılan bu özellik için piyasadaki bazı yeni oyunlar ve geçmişteki bazı oyunlar bu teknolojiye sahip durumda. Ayrıca Nvidia’nın popüler RTX teknolojisi yanında da dikkat çekmediğini belirtelim.
Diğer yandan Nvidia tarafından izlenen stratejinin RTX üzerinden olduğu gözüküyor. Öyle ki reklam çalışmalarında sıkça RTX On ve RTX Off karşılaştırmaları görüyoruz. Bu noktada oluşan grafiksel fark ise oyuncuları cezbetmeyi başarıyor. Bakalım Nvidia bu teknoloji üzerinde geliştirmelerini sürdürecek mi göreceğiz.